Akadálymentesített előadások a Bethlenben

2019 április 10. szerda, 9:03

A Bethlen Téri Színház az AKKU Egyesülettel közösen audionarrációval kísért előadásokat tartott. A vasárnapi előadás után Tordai Teri részvételével – aki az előadásban lányával, Horváth Lilivel játszik – külön beszélgetést is tartottak a színház kávézójában a látássérült csoport tagjainak.

Színpadbejárás az előadás előtt

Színpadbejárás az előadás előtt

Az audionarráció, vagyis a hangos leírás, vakok és gyengénlátók számára teszi hozzáférhetővé a színházi előadásokat. Mivel a látássérültek fülhallgatón keresztül hallgatják a narrációt, a látó és nem látó nézők integráltan, ugyanazon az előadáson vesznek rész.

A kezdeményezés nem újdonság a Bethlen Téri Színház életében; a tavalyi évadban – szintén az AKKU, vagyis az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesülettel közösen – valósítottak meg audionarrált, integrált előadást két alkalommal. Akkor kisgyermekek számára akadálymentesítették Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című darabját. E mostani előadás a Bethlen Téri Színház és a Manna közös produkciója. Az AKKU munkatársai az elmúlt évadokban több Manna előadáshoz is készítettek audionarrációt, így a közös munka már-már rendszeres a három szervezet közt.

A résztvevők az előnarrációt hallgatják

A résztvevők az előnarrációt hallgatják

A Nőkből is megárt… című előadást – melyet 2017-es bemutatója óta havonta sikerrel játszik a színház – gondos válogatást követően a szakemberek és a színház együtt választották ki. Az előadás humora, könnyed hangvétele és amellett fontos mondanivalója nagy kedvence mind a látó, mind a látássérült közönségnek. Az előadás különlegessége, hogy Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a darabban is anya-lánya szerepben jelennek meg.

Az AKKU Egyesület a látássérülteknek egy iPhone-t és hozzá fülhallgatót biztosít, az előadás bizonyos részeit pedig egy szakképzett audionarrátor – miközben egy monitorról figyeli az előadást egy másik helységben – élőben közvetíti. Korábban egy előre rögzített, ún. előnarráció készült a nézők számára, ami az interneten keresztül már jóval az esemény előtt elérhető és az estével kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza, mint pl. a díszlet és jelmezek, a szereplők bemutatása, a rendezés sajátosságai, a darab háttere stb. (ez elérhető a facebook eseményből).

Gyülekező az előtérben a színpadbejárás előtt

Gyülekező az előtérben a színpadbejárás előtt

Ezen felül közvetlenül az előadás előtti fél órában egy ún. színpadbejárás keretében a vendégek megismerhetik a darab legfontosabb kellékeit, díszleteit és a járásokat, így még könnyebben tudják elképzelni az előadás általuk nem, vagy nehezen látható részeit. A színház tervei közt a következő évadban a már elkészült és újabb előadások audionarrálásán kívül jelnyelvi tolmácsolással kísért előadás is szerepel.

A Nőkből is megárt… című előadás az audionarrált alkalmon kívül április 27-én és május 5-én látható a Bethlen Téri Színházban.

Színpadbejárás Petneházy Emőkével, az AKKU munkatársával

Színpadbejárás Petneházy Emőkével, az AKKU munkatársával

Az AKKU – az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület a hazai kulturális akadálymentesítés mára legnagyobb, legszínesebb repertoárjával rendelkező szervezete. A főállás mellett, mégis profi körülmények között dolgozó tagok célkitűzése a magyar kulturális élet legjavának korlátok nélküli tolmácsolása és biztosítása a látás- és hallássérült érdeklődők számára, az érintettek szoros bevonásával.