Gothár Péter és Zsámbéki Gábor rendezése készül a Katonában

2019 április 22. hétfő, 7:00

A Szürke galamb és a Ha elmúlik öt év lesz az évad két utolsó bemutatója a Katona József Színházban Gothár Péter és Zsámbéki Gábor rendezésében.

Fekete Ernő, Pelsőczy Réka / Katona József Színház: Szürke galamb - próba / Fotó: Dömölky Dániel

Fekete Ernő, Pelsőczy Réka / Katona József Színház: Szürke galamb – próba / Fotó: Dömölky Dániel

Szürke galamb

Vérbeli krimivel van dolgunk: a rejtélyes gyilkosságok és halálesetek hátterében több, magányosan dolgozó, démoni figura sejlik fel. Véletlenszerűnek tűnő események követik egymást, de a kanyargó és egymást keresztező szálakból egyetlen gonosz mesterterv szövődik. Tar Sándor pár évvel a sorsfordítónak vélt 1989 után, az új kezdet eufóriájában is a megválthatatlan vesztesek világának egyre mélyülő örvényeként ábrázolta a magyar vidéket.

Mészáros Béla / Katona József Színház: Szürke galamb - próba / Fotó: Dömölky Dániel

Mészáros Béla / Katona József Színház: Szürke galamb – próba / Fotó: Dömölky Dániel

Bár negyedszázad távolából ezt inkább tisztánlátásként, mint a szerző alkati pesszimizmusaként azonosíthatjuk, a színpadi változat groteszk humora mégis a Szürke galamb rejtett, sötét iróniájának felfedezésére csábít.

Fekete Ernő, Pelsőczy Réka / Katona József Színház: Szürke galamb - próba / Fotó: Dömölky Dániel

Fekete Ernő, Pelsőczy Réka / Katona József Színház: Szürke galamb – próba / Fotó: Dömölky Dániel

Tar Sándor regényét színpadra alkalmazta: Németh Gábor és Gothár Péter. Szereplők: Mészáros Béla, Fekete Ernő, Pelsőczy Réka, Samudovszky Adrián e.h., Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Vizi Dávid, Bezerédi Zoltán, Ujlaki Dénes, Baki Dániel m.v., Fröhlich Kristóf e.h., Váradi Gergely e.h. Veszelovszki Janka e.h.

Díszlet: Gothár Péter. Jelmez: Tihanyi Ildikó. Súgó: Boncza Anita. Dramaturg: Morcsányi Géza. Asszisztens: Tóth Judit. Rendező: Gothár Péter. Bemutató: 2019. május 17.

Jordán Adél / Katona József Színház: Ha elmúlik öt év - próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Jordán Adél / Katona József Színház: Ha elmúlik öt év – próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Ha elmúlik öt év
Az Idő legendája

Ez a mű García Lorca legtitokzatosabb drámája. Megírásakor, 1931-ben, maga a szerző a „bemutathatatlan színház” darabjai közé sorolta. Mégis, már 1936-ban elkezdődtek a próbái Madridban, majd a költő halála miatt a bemutató elmaradt.

Bányai Kelemen Barna, Elek Ferenc / Katona József Színház: Ha elmúlik öt év - próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Bányai Kelemen Barna, Elek Ferenc / Katona József Színház: Ha elmúlik öt év – próba / Fotó: Szilágyi Lenke

A darab főhősének, a Fiatalembernek öt évet kell várnia, hogy feleségül vehesse menyasszonyát. A várakozás örömteli a számára, mert így a valóság nem zavarja álmodozásában. Öt év múlva a Menyasszony lakásán zajló találkozás szakítással végződik, és a Fiatalember a Gépírólány korábban elutasított szerelmében keresi „célját vesztett” szerelmének új tárgyát. Különös szereplők (a Halott Fiúcska, a Döglöttt Macska, a Próbababa, Harlekin, a Bohóc, a Sárga Maszk, a Visszhang) teremtenek jelenlétükkel szürreális világot a Fiatalember története köré. A darabban, melynek alcíme Az Idő legendája, összemosódik múlt, jelen és jövő, valóság és képzelet. A Fiatalember életének képei. Vagy csupán a képzelet műve az egész, és az Idő is megállt?

A magyar színházi hagyományban ritka, kivételes esemény a költői, szürrealista művek előadására tett kísérlet.

Katona József Színház: Ha elmúlik öt év - próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Katona József Színház: Ha elmúlik öt év – próba / Fotó: Szilágyi Lenke

Fordította: Imreh András. Szereplők: Bányai Kelemen Barna, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kovács Lehel, Lestyán Attila m.v., Rohonyi Barnabás e.h., Fullajtár Andrea, Gombó Viola e.h., Jordán Adél, Pálmai Anna, Tóth Anita m.v., Tóth Zsófia e.h., Zsámbéki Jakab.

Díszlet: Khell Csörsz. Jelmez: Szakács Györgyi. Világítástervező: Bányai Tamás. Videó: Török Marcell. Zene: Dargay Marcell. Súgó: Fejes Vera. Ügyelő: Héricz Anna. Dramaturg: Litvai Nelli. Asszisztens: Tiwald György. Rendező: Zsámbéki Gábor. Bemutató: 2019. május 18.