Testvérdráma az RS9 OFF-on, Testvérképek az emlékezetben

2019 április 24. szerda, 21:21

A Láthatáron Csoport részt vesz az április 25 és 28 között zajló RS9 OFF fesztiválon A megmentő című előadással, valamint folytatja a darab nyomán elindított Testvérképek projektjét.

A független társulatok, színházi műhelyek, alkotócsoportok mustrájának programján(link: https://rs9.hu/rs9off19/) A megmentő című új előadásával (link: http://lathataroncsoport.hu/eloadas/a-megmento/) nevezett be a Láthatáron Csoport, amelyet április 26-án 12.00-kor láthat a közönség az RS9 Pincében.

„Szóval ilyen az, amikor végre eljön a várva várt gyermek, a drága testvér, akit lelkesen beígértek, hogy jaj de jó lesz, a Megmentő, aki majd gondoskodik arról, hogy végre ne legyek egyedül, hogy ne váljék belőlem elkényeztetett egyke, eltorzult nárcisztikus személyiség, hogy kigyógyuljak a hiúságból és az önzésből! Közben meg Anyám ordítva fekszik, veszélyeztetett terhesen, és átkokat szór az egész családra, a férfiakra, a disznóvágásra, a kommunizmusra, és erre az egész kurva világra, amibe kizárólag a nők kell szüljenek!“ (Részlet a darabból)

A Láthatáron Csoport első nem részvételi, felnőtteknek szóló művész színházi előadása Kincses Réka írásából készült, Szabó Veronika rendezte, Alida Bevk szlovén és Feuer Yvette hazai színésznő, a Láthatáron Csoport alapítója által játsszák. A társulat ezúttal is személyes történeten keresztül kutatja a társadalmi összefüggéseket, a hovatartozásból fakadó társadalmi konfliktusokat, feltérképezve az egymás felé vezető utak lehetőségeit, illetve lehetetlenségeit, miközben új színpadi kifejezésmódokkal kísérletezik.
Két testvér különös történetét ismerhetjük meg az előadásból, akik gyűlölték egymást, majd elszakadtak, más-más országban éltek, aztán újra találkoztak és visszatekintettek a múltra, a szüleikre és önmagukra.

A történet kapcsán indította a társulat a Testvérképek projektet, amelynek során testvérek és egykék történeteit gyűjtik mindenkitől, aki úgy érzi, hogy megosztaná és zenés performansz, illetve felolvasó színházi formában adják elő különböző helyeken. A felhívás folyamatos és megtalálható a társulat oldalán (link: http://lathataroncsoport.hu/testverkepek/). Március 8-án tartották az első, lánytestvérek és lány egykék történeteiből álló előadást a Magvető Caféban. Májusban ismét várható és érdemes a Láthatáron Csoport többi előadását is figyelemmel kísérni a weboldalukon, illetve facebook oldalukon.