Ha elmúlik öt év – Ilyen volt a nyílt próba a Katonában

2019 április 30. kedd, 8:06

Videóösszefoglaló Garcia Lorca Ha elmúlik öt év című darabjának szombati nyílt próbájáról.

A művet megírásakor, 1931-ben maga a szerző a „bemutathatatlan színház” darabjai közé sorolta. Mégis, már 1936-ban elkezdődtek a próbái Madridban, majd a költő halála miatt a bemutató elmaradt.

A darab főhősének, a Fiatalembernek öt évet kell várnia, hogy feleségül vehesse menyasszonyát. A várakozás örömteli a számára, mert így a valóság nem zavarja álmodozásában. Öt év múlva a Menyasszony lakásán zajló találkozás szakítással végződik, és a Fiatalember a Gépírólány korábban elutasított szerelmében keresi „célját vesztett” szerelmének új tárgyát. Különös szereplők (a Halott Fiúcska, a Döglöttt Macska, a Próbababa, Harlekin, a Bohóc, a Sárga Maszk, a Visszhang) teremtenek jelenlétükkel szürreális világot a Fiatalember története köré. A darabban, melynek alcíme Az Idő legendája, összemosódik múlt, jelen és jövő, valóság és képzelet. A Fiatalember életének képei. Vagy csupán a képzelet műve az egész, és az Idő is megállt?

 

Szereplők: Bányai Kelemen Barna, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kovács Lehel, Lestyán Attila m.v., Rohonyi Barnabás e.h., Fullajtár Andrea, Gombó Viola e.h., Jordán Adél, Pálmai Anna, Tóth Anita m.v., Tóth Zsófia e.h., Zsámbéki Jakab.

Díszlet: Khell Csörsz. Jelmez: Szakács Györgyi. Világítástervező: Bányai Tamás. Vetítés: Török Marcell. Zene: Dargay Marcell. Súgó: Fejes Vera. Ügyelő: Héricz Anna. Dramaturg: Litvai Nelli. Asszisztens: Tiwald György. Rendező: Zsámbéki Gábor. Bemutató: május 18.

A videót készítette: Kazimir Annamari.