Nem vagy hibás – Zaklatásról szóló darabot próbál Koltai Róbert

2019 május 12. vasárnap, 14:35

A Nézőpontváltó Egyesület szakmai partnere, a Nem vagy hibás produkció a gyermekkori molesztálásról, szexuális bántalmazásról szóló kortárs dráma létrehozásán dolgozik. A bemutatót május 31-én tartják a K11 Művészeti és Kulturális Központban.

Koltai Róbert / Fotó: Kovács JuJu

Koltai Róbert / Fotó: Kovács JuJu

Az alkotók ajánlója:

Manapság egyre gyakrabban hallunk olyan történeteket, amelyben a fizikailag, mentálisan és lelkileg sérült károsultak tárják a világ elé a velük életük során bármikor megesett, addig tudatosan – és saját, családi vagy mikrokörnyezeti érdekében sikeresen – eltitkolt (bűn)cselekményt.

Vajon miért? Ezek a coming out-ok kisebbítik-e a bűntudatot, amely minden, bármilyen visszaéléssel érintett áldozatban él? Tud-e rajtuk segíteni a közüggyé tétel, az értő meghallgatás? Elégtételt szolgáltathat-e a társadalom azzal, hogy bűnösnek ítéli az abuzáló személyt? A nyilvánosság visszatartó erő lehet-e?

Nem tudjuk. Talán. De beszélgethetünk róla és talán igen, ha kimondjuk: nem vagy hibás. Te nem direkt lettél áldozat, nem kiprovokáltad a veled megtörténteket, hanem egy elvetemült vagy tudatlan személy, beteg elme önös erőszaka tett azzá. Az idő pedig fogy, gyilkosul elveszi a jelent, megöli a jövőt. Ki a felelős ezért, ki tehet minderről?

Szalontay Tünde, Maizácz Fanni / Fotó: Kovács JuJu

Szalontay Tünde, Maizácz Fanni / Fotó: Kovács JuJu

Ennek az ön-, illetve általános áldozathibáztatásnak a megszüntetésére tesz kísérletet a Gaál Ildikó rendezésében színpadra kerülő Nem vagy hibás című kortárs dráma. A történetben egy kislány felnőtté válását láthatjuk több idősíkon. Egy olyan kislányét, akinek felnőttként kapcsolatteremtési problémái, párkapcsolati zavarai vannak, aminek maga sem érti az okát. A történet során lassan megnyílik a tudatalattija és az addig elfojtott emlékezet apránként feltárja számára és megérteti vele, hogy élete első erotikus eseménye tabu. Valójában nem történt semmi, mégis minden örökre megváltozott.

Az apát és nagypapát megformáló Koltai Róbert, legyen Gyula bácsi, aki sose hal meg, vagy Galamb Sándor, aki a főnöke félrelépését próbálja elkenni, vagy akár Bajusz János, ki a gőzöst igazítja, de akár a Columbo felesége-szerűen láthatatlan Kálmán bácsi is lehet Ökörapátiból, minden szerepében, minden karakterét imádja a közönség. Ezekben a hetekben azonban tőle szokatlan szerepet próbál a művész a K11 Művészeti és Kulturális Központban.

Az atyai nevelést gyökeresen félreértelmező és a lányát önmagának kisajátító apa karakterében a színész brillírozik a próbákon. A nehéz téma ellenére is megcsillantja humorát a játékában, ez a garanciája annak, hogy a dráma nem tragédiaként, hanem további kérdések felvetéseként, talán tabulerántó társadalmi párbeszédként fog megmaradni, illetve az alkotók szándéka szerint tovább élni a közönség körében.

Fotó: Kovács JuJu

Fotó: Kovács JuJu

Szereplők: Koltai Róbert, Szalontay Tünde, Maizácz Fanni, Mucsi Kristóf. Zenei vezető: Darvas Ferenc. Látvány: Mucsi Balázs. Versszövegek: Vörös István. #metoo szakértő: Sebestyén Eszter pszichológus. Rendező: Gaál Ildikó.