Így szerettek ők – Kőszegi Ákos olvassa fel Ady szerelmes leveleit

2019 május 13. hétfő, 9:02

Folytatódik a Nyáry Krisztián kötete nyomán született felolvasószínházi sorozat. Az Így szerettek ők – Ady Endre II. május 13-án látható első alkalommal az Átriumban.

Kőszegi Ákos / Fotó: Átrium

Kőszegi Ákos / Fotó: Átrium

Az alkotók ajánlója:

Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készíti el az egyes előadások szövegkönyvét.

Ady levele: „Csinszkám, csodálatos, aranyos gyermekem, én a tegnapi levelemben betegesen érzékeny és igazságtalan voltam. Igaz, hogy azért, mert nagyon, túlságosan szeretlek, de ez se mentség, és ez soha még ilyen keveset sem fog megtörténni. Bizonyos, hogy te nem haragudtál, s megbocsátottál, mielőtt ezt a levelet kapnád, mert finom és nemes vagy, kicsim. Két nap óta – ez sokat megértet – állandóan kritizálom, sértegetem magamat. Minél jobban kezdek érteni hozzád, minél jobban vágyok utánad, annál elégedetlenebb vagyok önmagammal.”

Részlet Csinszka naplójából: „Nem voltam én szerelmes Adyba, vagy ha voltam, nem tudtam róla. A szerelem féltékeny, ragadozó, osztozni senkivel és semmiben nem tudó érzés, telítve testi vonatkozásokkal, ingerekkel, vágyakkal. Én ezt a szerelmet nem is ismerhettem. Sohasem fájt, hogy idegen asszonyok szeretik, lányok szédülnek eléje, találkákra megy, vagy áldozó, nagy asszony-szerelmet terítenek lába elé. Csak annyiban volt mindennek a megsejtéséhez közöm, amennyiben az az ő életének, sorsának, tehetségének hasznára vagy ártalmára vált.”

Csinszka és Ady 1915-ben / Fotó: Székely Aladár

Csinszka és Ady 1915-ben / Fotó: Székely Aladár

Szereplők: Kőszegi Ákos, Katona Kinga, Szatory Dávid. Rendező: Réczei Tamás.

Így szerettek ők – Ady Endre II.
felolvasószínház Nyáry Krisztián kötete nyomán
Bemutató: 2019. május 13. 19:30