Egy hét, két előadás avagy KV2 a TRAFÓ-ban

2019 május 17. péntek, 11:14

Egy hét, két előadás; Caryl Churchill Földi paradicsom c. remekműve május 20-án utoljára lesz látható, a Médeia pedig izgalmas kísérőprogrammal kerül a nézők elé május 23-án.

A Földi paradicsom c. előadásról:

„…Két évad után búcsúzunk Caryl Churchill világhírű, Európa és Amerika színpadain rendszeresen játszott remekművétől; a Földi paradicsomtól. 2 fesztiválszereplésen (PRIDE, Bánki Tó Fesztivál) és 14 nagysikerű Trafós előadáson, közönségtalálkozókon, szakmai beszélgetéseken vagyunk túl. Több kategóriában kaptunk összesen 13 jelölést a 2018-as Kritikusok Díjára és soha nem múló büszkeség, hogy a darabot mi mutattuk be elsőként Magyarországon.” (KV Társulat)

Kritikus szemmel a darabról:

„…Gyakorlatilag mindenki mindenkivel dug. Tekintet nélkül a másik nemi hovatartozására…. Az aktus, hogy fiú nőt, nő (kis)fiút, meglett férfi lánygyermeket játszik, ezúttal nem rosszízű divathóbort, nem magamutogató rendezői allűr. Nem is az alternatív színházművészet diszkrét báj…Nem hab a tortán. Maga a torta.” Kállai Katalin: Mindenki mindenkivel

„…A szereti B-t, B szereti C-t, C pedig richtig A-ba szerelmes. A reménytelen szerelmek nagy dramaturgiája – ha belekeveri, ha nem a gender-kérdést a szerző – mégis alapvetően egy dologról szól, arról, hogy csak azt ne kelljen szeretnünk, aki mellett le kell élni az életünket. Szerelemmel menekülünk az unalom, az elköteleződés és a rossz párkapcsolat elől… Ez a nagy szerelmi kergetőzés pedig kibírhatatlanul vicces és lesújtóan szomorú.”Fehér Anna Magda: Születésnapi anzix a földi paradicsomból

KVT/TRAFÓ – Caryl Churchill: Földi paradicsom- Utolsó előadás!
Május 20, 18:00 – TRAFÓ
Jegyek itt válthatók online.

Szereplők: JÁSZBERÉNYI Gábor, MESSAOUDI Emina, SCHMIED Zoltán, SZABÓ Zoltán,   SZÁGER Zsuzsanna, TERHES Sándor, URBANOVITS Krisztina
Dramaturg: BÍRÓ Bence
Látvány: GILIGA Ilka-MUCSI Balázs
Rendező: ÖRDÖG Tamás

A Médeia c. előadásról:

Mi történik, ha egy látszólag jól működő házasságot hirtelen felrúg a férfi, és el akarja hagyni a nőt? Milyen kiutak maradnak a nő számára, ha ezt nem tudja, nem akarja elfogadni? Bevonhatja-e kettejük konfliktusába a gyerekeit?

Médea mindent feláldoz a szerelemért, de mégis elveszíti. Végzetes házasságuk felbomlása után vulkánként tombol, és féktelen bosszúba menekül. Nem válogat az eszközökben, kész gyermekei életét is feláldozni, hogy bosszút álljon, és megsemmisítse Iaszónt.

Előadás után beszélgetésre kerül sor Karsai György (klasszika-filológus, színház és irodalomtörténész, egyetemi tanár) vezetésével. „Idegen-e Médeia közöttünk?” Karsai Tanár Úr mindent tud Euripidész darabjáról, sőt a KV Társulat előadásáról is, úgyhogy izgalmas és reméljük, „heves” vita várható majd.

Karsai György gondolatai a beszélgetés elé:

“Évszázadok óta Euripidész legdurvábban nőellenes, nőgyűlölő tragédiájának tartották a Médeiá-t. Az elhagyott, mindenétől megfosztott, féltékeny nő, aki elvakult bosszúvágyában mindenkit elpusztít maga körül, Senecá-tól Ovidiuson és Anouilh-on át Grallpirzer-ig a mai napig foglalkoztatja a drámaírókat. A saját gyermekeit is meggyilkolni képes, barbár nő gondolatvilága és tettei elfogadhatatlanok, ő maga pedig befogadhatatlan a józan erkölcsi érzékű emberek közössége számára. De valóban elég mélyen ismerjük Médeiát? Tudjuk, mi van a lelkében, miért vált azzá, aki? Idegen-e Médeia közöttünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik Czukor Balázs újraértelmezett Médeia-olvasata, a KV Társulattal készített előadása.”

KV Társulat/TRAFÓ/Euripidész: Médeia
(Rakovszky Zsuzsa fordítása nyomán)

Május 23, 20:00  – TRAFÓ
Jegyek itt válthatók online. 

 

Szereplők:RADNAY Csilla, SPIEGL Anna, SZÁGER Zsuzsanna, URBANOVITS Krisztina
Látvány: SZABADOS Luca
Bábkészítő: PALYA Gábor
Rendező: CZUKOR Balázs