Nemzetközi fesztiválok után újra Budapesten a Magyar akác

2019 május 20. hétfő, 14:46

Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György közös produkciója egészen Brüsszelig vitte a fák ügyét.

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

Az alkotók ajánlója:

„A világ legboldogabb népénél az emberek serege egy akácfa alatt intézi az államügyeket.”

Kelemen Kristóf színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész közös produkciója, a Magyar akác című post-fact dokumentumszínházi előadás egészen Brüsszelig vitte a fák ügyét, útközben számos magyar és nemzetközi színházi fesztivált is megjárva – Szegeden, Bánkon, Debrecenben, Lipcsében, Drezdában, Chemnitzben, Bázelben és Nyitrán is nagy sikert aratott, most pedig hosszú idő után ismét Budapesten lesz látható május 22-én és 23-án.

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

Az előadásban bemutatják, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa magyar nemzeti szimbólummá és politikai kérdéssé. Az alkotók életre hívtak egy mozgalmat is, amelyben akácfa-ültetésekkel kívánják elérni, hogy politikai eszméik gyökeret verjenek a magyar talajban. A darab terét egy kertinstalláció teszi igazán autentikussá: bányaföld, avar és egy csoport magyar akác költözik a Kilián laktanyába.

A Magyar akác, amely 2018-ban elnyerte a szegedi Thealter Fesztivál Kritikusdíját, nagy sikerrel szerepelt a Trafó által szervezett dunaPart4 showcase-en, amelynek célja, hogy elősegítse a magyar alkotók nemzetközi porondra lépését. A seregszemlén résztvevő előadóművészeti szakemberek elismerően nyilatkoztak a produkcióról, a csapat számos külföldi meghívást is kapott.

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

A 2018-ban Magyarországra fókuszáló Off Europa Fesztivál három városban mutatta be az előadást. A 2018/2019-es évadra a Magyar akácot beválogatták a kétévente megrendezésre kerülő, svájci Theaterfestival Basel programjába, ahol olyan nemzetközi sztárok munkái mutatkoztak be, mint Lola Arias, Alain Platel vagy Mundruczó Kornél. Ezt követően Közép-Kelet-Európa egyik legfontosabb színházi seregszemléjén, a Nyitrai Színházi Fesztiválon láthatta a közönség. 2019 márciusában a brüsszeli BOZAR Kulturális Központ látta vendégül az akácokat, ősszel pedig a frankfurti Mousonturmba, a müncheni SPEILART Fesztiválra és a prágai Palm Off Festre látogatnak el.

Budapesten legközelebb – több, mint egy év után –  május 22-én és 23-án lesz látható az előadás a Trafó House-ban, május 23-án angol felirattal.

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

Magyar akác / Fotó: Csányi Krisztina

Előadók: Eke Angéla, Homonnai Katalin, Kelemen Kristóf, Kristóf Márton, Pálinkás Bence György. Zene: Kristóf Márton. Rendezőasszisztens: Totobé Anita. Szervezés: Kiss Réka Judit. Produkciós vezető: Böröcz Judit. Díszletgyártás: Balázsi Dániel, Hegedűs Fanni. Technikai munkatárs: Major Mátyás. Angol fordítás: Zsámboki Miklós. Német fordítás: Thury Gábor Miklós. Rendező, koncepció: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György.