k2 – Úgy néz ki, hogy a show must go on

2019 május 22. szerda, 14:23

Május 20-án tartotta fennállásának ötödik születésnapját a k2 Színház társulata.

A k2 közleménye:

A Stúdió K Színházban lezajlott eseményen a társulat vezetői, Benkó Bence és Fábián Péter úgy érezték, ideje, hogy nem előre megírt beszédet mondjanak, így ezen a félimprovizatív esten, a tőlük telhető legnagyobb szakértelemmel és szellemességgel, vagy annak hiányával ecsetelték az idei évad megannyi pozitív élményét, negatív kritikákkal tarkítva, mert azokból tanul az ember.

Szokásukhoz híven átadták a k2 Színház Alapítvány kuratóriuma által nagyon hivatalosan megalapított díjaikat is.

Idén a társulathoz csatlakozott mindenes és produkciós vezető és egyeztető és pótanya, Olasz Liza kapta a Sziszüphosz-díjat, a k2 Színházért tett véréért és verejtékéért.

Horváth Szabolcs Életműdíjat kapott, amelyet azért alapított a kuratórium, mert Szabolcs elhagyja a csapatot és ő az egyetlen tag, aki 2010 óta, mióta Péter és Bence garázdálkodnak, a létező összes produkcióban benne volt színészként és/vagy zeneszerzőként.

Az idei, közönség által megszavazott vándordíjat, amely az évad legjobb színészének jár, Piti Emőke kapta, akinek a tavalyi legjobbszínész, Domokos Zsolt adta át a megtisztelő és nagyon olcsó, Oscar-díjra hajazó kis szobrot.

Az esten továbbá elhangoztak a társulat belső átalakulásával kapcsolatos információk, vagyis hogy Horváth Szabolcs és Boros Anna távoznak a csapattól, ellenben a jövő évadtól a társulatot erősítik színészi értelemben Gyöngy Zsuzsi és Király Dániel. Mellettük Olasz Liza is hivatalos társulati taggá avanzsált, valamint a több éves együttműködést megkoronázandó Horváth Jenny és Szakács Ferenc is csatlakoztak a trupphoz, mint látványtervezők.

Végül a lepel lerántódott a várva-várt hatodik évadról is, mert bár finoman szólva is szorongatva érzi magát a csapat, mint minden jó érzésű, hasonló cipőben járó alkotógárda, mégis nekivágnak, mert miért ne.

Az Ördögkatlan Fesztiválon tartott díszbemutatóval és az október közepén történő budapesti premierrel bemutatják Hamvas Béla Karnevál című művét. A bemutató a Benczúr Házban lesz, több helyszínen, vacsorával, jó hangulattal és megannyi szünettel, mert ez a k2-Ördögkatlan Produkció-Benczúr ház-projekt bizony nem lesz rövid. Vendégművész lesz a csodálatos Törő Gergely Zsolt.

Az Ördögkatlan Fesztivál után a társulat megtartja negyedik színjátszó táborát Kőröshegyen, ahová jelentkezni szabad továbbra is. A tábor témája ezúttal Shakespeare Szentivánéji álom című műve lesz.

Emellett az évadot a már-már szokásossá vált tantermi színházi bemutatókkal indítják a fiatalok. Fábián Péter Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regényét gondolja át/túl/újra. Az előadás szereplői többek között Domokos Zsolt és Gyöngy Zsuzsi lesznek. Az előadás a Benczúr Ház bemutatója lesz, valamint iskolákba is eljut majd.

Benkó Bence ezzel párhuzamosan Petőfi Sándor Az apostol című művéből igyekszik tető alá hozni valamit, főbb szerepekben Piti Emőkével, Király Danival és a meghívott egyetemi hallgatóval, Pálóczi Bencével. A bemutató a MU Színházban lesz, mindamellett, hogy iskolákba is vihető válik a tervek szerint.

És itt még nincs vége az évadnak, mert még csak ősz van. November végén vagy december elején a csapat visszatér a Szkéné Színházba, ahol a Nézőművészeti Kft.-vel koprodukcióban mutatják be a Fábián-Benkó páros A Sámuel-rejtély munkacímű darabját, amelynek nem titkolt szándéka, hogy szóljon valamiről, ráadásul hogy olyan inspirációs források mentén gondolkodjon a magyarságról, mint a Dan Brown-jegyezte A Da Vinci-kód. A k2 társulata mellett olyan nevek igyekeznek majd idomulni a k2-s stílushoz, mint Scherer Péter, Katona László és Kovács Krisztián.

A társulat nagyon reménykedik benne, hogy jövőre is megvalósulhat az évek óta futó vendégrendező-projekt is. A tervek szerint Ascher Tamás, Hegymegi Máté, Alföldi Róbert és Kovács D. Dani után 2020 telén-tavaszán Tarnóczi Jakab dolgozik majd a színészekkel, a MU Színházban. Az előadás az Orlai Produkció támogatásával jön létre.

Mindeközben Péter és Bence, magukkal hurcolván Jennyt és Ferit, ellátogatnak a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol elkészítik saját Lúdas Matyi feldolgozásukat a nagyszínpadon. Az előadás zeneszerzője az Eklektikon 2048 epikus zenésze, Zságer-Varga Ákos lesz.

Az évad végén a Dumaszínházzal karöltve Bence és Péter darabot fognak írni és rendezni, ráadásul négykezeset, méghozzá Vinnai Andrással és Litkai Gergellyel. Az előadás munkacíme Az algoritmus és a társadalomról való gondolkodás nem titkolt táptalaja ezúttal, példának okáért, a Black Mirror című sorozat lesz. A fele sem tréfa. Vagy maximum a fele, de majd kiderül. Ja, igen. MU Színház.

Továbbra is műsoron:

Eklektikon 2048 – Miskolci Nemzeti Színház

Hűség – MU Színház

Antigoné – MU Színház

Rinocéroszok – MU Színház

Pentheszileia – MU Színház (r: Kovács D. Dani)

Bakfitty – Stúdió K Színház

Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban – Stúdió K Színház

Züfec – Szkéné Színház

A születésnap végén a közönség és a csapat látszólag jóízűen fogyasztotta el a Bence és Péter által készített eperragus sajttortát. Hiába, a kísérletezés a k2 egyik ismérve.

Köszönjük a figyelmet!