Bonnie & Clyde – A gengszterromantika “csúcsdarabja” a margitszigeti színpadon

2019 május 24. péntek, 9:03

Lassan 85 éve, hogy tragikus véget ért a híres-hírhedt bűnöző szerelmespár, Bonnie és Clyde élete, de történetük ma is legenda. Nem véletlen, hogy a Szabad Tér Színház által tavaly bemutatott Bonnie & Clyde Brodway-musical olyan sikerrel futott, hogy idén nyáron is műsorra tűzik június 29-én és 30-án.

A darab rendezője, Harangi Mária szerint a népszerűség egyik oka, hogy a sztori olyan érzelmeket reprezentál, amelyek mindannyiunkban megvannak.

Az izgalmas látványvilágú musical főszerepeit mások mellett Litauszky Lilla, Józsa Bettina, Ódor Kristóf, Jenővári Miklós, Imre Krisztián, Kurucz Dániel, Bori Réka, Széles Flóra, Hunyadi Máté, Hajdu Péter, Borsi-Balogh Máté alakítja.

fotó: Gálos Samu

Ilyen volt a legendás páros, Bonnie és Clyde élete

A gengszterromantika „csúcsdarabja”, Bonnie és Clyde története valóságos eseményeken alapul, számos feldolgozást megért már a színpadon és a filmvásznon is. A történet nem bonyolult, de annál megindítóbb, talán éppen azért, mert ellentmondásos reakciókat vált ki a nézőből: a rendkívül intenzív érzelmi szál mellett időnként előtérbe kerülnek a történet árnyoldalai is; az, hogy valójában egy rablógyilkos-páros történetét láthatjuk.

Bonnie Parker élete már fiatalon rossz irányba fordult: férje, akihez szinte gyerekként ment hozzá, gyilkos volt, akit szökés közben lőttek le. Tizenkilenc éves volt, amikor először találkozott Clyde „Champion” Barrow-val. Első látásra egymásba szerettek, de a férfit néhány napos ismeretségük után egy korábbi ügyéért börtönbe zárták, ahonnan a Bonnie által becsempészett pisztollyal szökött meg. Újra bebörtönözték, két évet ült…

fotó: Gálos Samu

A szerelmespár egy idő után feladta a polgári életnek a látszatát is. Öttagú bandájukkal üzleteket, bankokat raboltak ki, és ha „úgy alakult”, habozás nélkül gyilkoltak is – noha igazán nagy zsákmányra sosem tettek szert. Minden nap az újságok címoldalán szerepeltek, Amerikában milliók látták bennük a nép hősét.

Bonnie és Clyde egy idő után kettesben folytatta hajmeresztő és brutális akcióit, ügynökök serege gyűjtötte róluk az információkat. Végül 1934. május 23-án halálos csapdába estek: autóban ültek, Clyde vezetett, Bonnie pedig éppen egy szendvicset evett, amikor egy elhagyatott útszakaszon rendőri golyózápor zúdult rájuk. Ötven lövés érte őket, mindketten azonnal meghaltak. Kívánságuk ellenére külön temették el őket. A hatóságok haláluk pillanatában 15 emberöléssel és tucatnyinál több bankrablással, autólopással gyanúsították őket. Bonnie-t 20 ezren kísérték utolsó útjára.

fotó: Gálos Samu

Hollywood is többször feldolgozta a témát, musical is született a történetből

Legendájuk azonnal megszületett, írtak róluk zenét és könyvet, Hollywood is többször feldolgozta a témát. A legnagyobb sikert talán a Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével készült film érte el 1967-ben.

Az Ivan Menchell–Don Black–Frank Wildhorn-féle Bonnie & Clyde musicalt tavaly nagy sikerrel mutatta a Szabad Tér Színház a Városmajorban. A Harangi Mária által rendezett alkotást – amelynek fordítói Hubai Gergely és Egressy Zoltán voltak – idén újra műsorra tűzik a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, immár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható két alkalommal is.

A rendező szerint hiába több, mint 80 éves a történet, ma is aktuális, hiszen olyan érzéseket feszeget, olyan vágyakat mozgat meg, amelyek sokunkban ott vannak.

fotó: Gálos Samu

A rendező, Harangi Mária szavaival

Függetlenül attól, hogy Bonnie és Clyde esetében egy nagyon „extrém” párosról van szó, az ő indítékaik és vágyaik sokakban munkálnak. Csak egyszer élünk, és ha egyszer élünk, akkor éljünk jól; használjunk ki minden lehetőséget ebben a rövid életben, ami megadatik; hagyjunk nyomot a világban – ezek mind olyan emberi hajtóerők, amelyek mindenkiben ott vannak – más kérdés, hogy Bonnie és Clyde az extremitásig elmentek mindezek hajszolása közben. A nézők vonzódnak az olyan figurákhoz, akik át merik lépni a határokat, illetve az ehhez kapcsolódó szerelmi történet is vonzó sokak számáravallja Harangi Mária.

A színpadon a főszereplő páros mellett megjelennek a családtagok, a barátok is, akik tehetnék, de mégsem nem lépnek a pusztító útra.

Harangi Mária szerint a darab egyedi a maga intimitásával és azzal a fajta törekvésével, hogy nagyon alaposan, mélyre hatóan, „aprólékos lélekboncolással” közelít, ami ritka a musicalirodalomban és a Bonnie & Clyde történetek megközelítésében is.

A margitszigeti előadások szereposztása nem változik a tavalyihoz képest: a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett a Kaposvári Egyetem és a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjai is színpadra lépnek.

Forrás: Szabad Tér Színház (szabadter.hu)