Barda Beáta: “Klassz dolgok várnak jövőre a Trafóban”

2019 május 30. csütörtök, 10:06

Barda Beáta szerint a drasztikus jegyáremelés számukra nem megoldás, hosszú távon a többéves támogatást tartaná előnyösnek és úgy látja, a Trafóban egy remek csapat állt össze. A Librarius kérdezte.

A kiemelt fővárosi színházak között 3,5 milliárd forintos többlettámogatást osztanak szét a kivezetett tao-támogatások helyett – sajtóértesülések szerint ebből 60 millió forintot kap a Trafó. Arról, mennyire elégedett a döntéssel, Barda Beáta elmondta: “Pontosítok, a Trafó 59 millió ígéretét kapta. És ezzel, ha a pénz meg is érkezik, rendben vagyunk. De azt véletlenül sem mondom, hogy nem örülnénk még több pénznek. Hosszú távon a többéves támogatásnak lenne értelme, de az is sokat segítene, ha korábban írnák ki a pályázatokat, hogy minél hamarabb pénzhez juthassanak a függetlenek, ráadásul a keretösszeget is emelni kellene, hiszen ez jelenleg egy felül zárt rendszer, évente új belépőkkel, és így lassan több az eszkimó, mint a fóka: csak a bent lévők kárára juthatnak az újak pénzhez. (…) A közönségünk java része fiatal, és ha meg szeretnénk őket tartani, nem a drasztikus jegyáremelés a megoldás. Eddig is keményen alkudoztunk külföldi fellépőinkkel, de ezzel is csak egy pontig tudunk élni.”

Barda Beáta / Fotó: Kaszás Tamás

Az áprilisban kezdődött felújításról szólva elmondta, azt remélik, az évad elejére befejeződnek a munkálatok, a közönségforgalmi terek bővülnek a parkoló beépítésével, nagyobb ruhatár, nagyobb pénztár, utcakapcsolatos kávézó, mozgássérült WC szerepel a tervekben.

Terveikről szólva kifejtette: “Elég sok klassz dolog lesz, egyrészt vannak előadások a nagyteremben és a klubban, amelyeket áthozunk a mostani évadból, lesznek új bemutatóink fiataloktól és idősebbektől egyaránt, Frenáktól Pass Andreáig, Stereo Akttól Dollár Papáig és Hodworksig, jönnek külföldi „nagy” nevek, Milo Rautól Marie Chouinard-ig, Sidi Larbiig és Lloyd Newsonig, de lesznek Magyarországon még ismeretlen alkotók izgalmas előadásai Dél-Koreától Törökországig.”

A teljes interjút itt olvashatja.