Homokember – Utoljára látható az évadban Orosz Ákos első rendezése

2019 május 30. csütörtök, 15:15

Egy évvel ezelőtt vitte színre a Vígszínház színművésze élete első rendezését, a Homokember című összművészeti előadást.

Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán, Patkós Márton és Zsótér Sándor játssza az E.T.A. Hoffmann novellájából készült parafrázis karaktereit. A Mozsár Műhelyben ebben az évadban május 30-án, 19:30-kor látható utoljára a produkció.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Honnan származik egy ember tehetsége? Zsigeri félelmeink bennünk lakoznak, vagy rajtunk kívül álló dolgok okozzák őket? A képzelet vagy a valóság határozza-e meg életünket és másokhoz való viszonyainkat? A boldogság miben rejlik? Értelmezhető-e egyáltalán a sötétség a fény nélkül?

A darab főhőse, Nathanael élete gyökeresen felfordul, amikor egy házaló barométerárus képében felismerni véli gyermekkorának megrontóját és apja gyilkosát, a rég eltűnt Coppelius ügyvédet. Az ügyvéd figurája Nathanael elméjében egyezik a gonosz Homokemberével, akivel kisgyerekként gyakran riogatták. Ezt a gyermekkori traumát próbálja feldolgozni egész életében. Az előadás Nathanael folytonos átalakulását és sprirituális expedicíóját követi végig.

Mindeközben a nézők megtapasztalják a valóság és a projekció, a látomás avagy egy árnyék közötti hajszálvékony határvonalat. Az alig érzékelhető különbségek felfedezése és a különleges multimediális megoldások kölcsönhatása egyszerre kizökkent, felforgat, izgalomba hoz, inspirál és elmélyít, magával sodorva a nézőket egy nem mindennapi utazásra.

Átdolgozta: Biljarszki Maxim és Orosz Ákos. Írta: Orosz Ákos. Játsszák: Patkós Márton, Zsótér Sándor, Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán. Fény, hang, vizuál: Biljarszki Maxim. Díszlet: Biljarszki Maxim és Orosz Ákos. Rendező: Orosz Ákos. Rendezőasszisztens: Klopfer Alexandra.

A Független Színművészetért Alapítvány és az Art Cavea színház közös produkciója.