Szálinger-ősbemutatóval és Gregory Kunde áriaestjével zárul a PucciniFeszt

2019 június 05. szerda, 10:04

Puccini életének egy tragikus momentumát feldolgozó zenés dráma ősbemutatója, valamint egy gálakoncert zárja az Operaház Puccinifesztjét a hétvégén.

Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liù halála című kamaradarabjával június 8-án és 9-én az Eiffel Műhelyházban, Gregory Kunde amerikai sztártenorral és elragadó magyar partnernőivel június 10-én az Erkel Színházban találkozhat a közönség.

Szálinger Balázs / Fotó: azeletmegminden.hu

A gyönyörű Puccini-szerzeményekkel kísért darabban a címadó Krizantémok vonósnégyes mellett olyan népszerű operákból szólalnak meg részletek, mint a Pillangókisasszony, A Nyugat lánya, a Gianni Schicchi, a Bohémélet és természetesen a Turandot, de olyan ritkaságok is elhangoznak, mint a PucciniFeszten ugyancsak bemutatott A fecske egyik áriája, vagy a Capriccio sinfonico című darab részlete. A prózai szerepekben tehetséges fiatal színészek – Olasz Renátó (Puccini), Tankó Erika (Elvira), Mészöly Anna (Dorina), Bajor Lili (Fosca, Elvira lánya) és Stork Natasa (Giulia, Dorina unokatestvére) – lépnek színpadra, míg az áriákat Rőser Orsolya Hajnalka és Boncsér Gergely tolmácsolásában hallhatja a közönség. A Szilágyi Bálint rendezésében megvalósuló előadás, amelynek szürreális látványvilágát Márkus Sándor jegyzi, az idei évadban június 8-án és 9-én látható az Eiffel Műhelyházban.

Krizantémok, avagy Liù halála / Fotó: Csibi Szilvia

Ugyancsak hölgyek gyűrűjében mutatkozik be a napjaink legnagyobb Puccini-tenorjai között számontartott amerikai Gregory Kunde is, aki június 10-én először lép fel Magyarországon. Kunde a világ legnagyobb operaházaiban énekli Puccini műveit – a szerző darabjaiban csak az elmúlt évben fellépett a Veronai Arénában, Madridban, Bolognában, Barcelonában, Dallasban és Tokióban, de elég, ha ehhez megtekintjük a budapesti közönségnek küldött videóüzenetét. Az International Opera Awards által 2016-ban „Az év férfi énekesének” választott tenor 2017-ben szólólemezt is megjelentetett Vincerò! címmel részben verista szerzők műveiből, ezúttal pedig az Erkel Színház közönségét készül megnyerni magának.

Gregory Kunde / codalario.com

A PucciniFesztet pünkösdhétfőn záró áriaest műsorán nemcsak Puccini, de a rá ható és belőle inspirálódó szerzők, Ponchielli, Leoncavallo, Mascagni, Catalani, Boito, Cilea, Giordano, Charpentier és Verdi áriái is elhangoznak. A kétrészes, nagyszabású programban a hazai operaélet válogatott kiválóságai is fellépnek, így a közönség Fodor Bernadett, Sáfár Orsolya, Pasztircsák Polina, Bátori Éva, Létay Kiss Gabriella, Rálik Szilvia és Sümegi Eszter előadását is élvezheti – szólószámokban és duettekben egyaránt. Az egész est alatt közreműködő, tudását önálló koncertszámokban is megcsillogtató Opera Zenekart az intézmény egykori főzeneigazgatója, Halász Péter vezényli.