Állami áruház – A legendássá vált propaganda-operett a Városmajorban látható

2019 június 06. csütörtök, 10:04

Június 18-án a Városmajori Szabadtéri Színpadra érkezik Kerekes János, Barabás Tibor, Darvas Szilárd és Gádor Béla operettje a kecskeméti Katona József Színház előadásában. Az Állami áruház egy olyan vidám korról regél, amelyről nem vidáman regélni halálos bűn.

Az előadás a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjának keretében látható Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében, mások mellett Dobó Enikő, Szemenyei János, Koltai-Nagy Balázs, Varga-Huszti Máté e.h., Kovács Lotti, Pál Attila, Aradi Imre és Danyi Judit főszereplésével.

Állami áruház / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Szemenyei János, aki az előadásban Dániel Károlyt, a túlbuzgó eladót alakítja, korábban így mesélt szerepéről:

“Az Állami áruház rendezői azt kérték, iróniával kezeljük az ötvenes évek világát, nemkülönben a stílusát. Vagyis el kell emelni a játékot, nem pedig „kisreálban” tartani. Megnéztük az Állami áruház című 1953-as filmet. Annyira erősek a benne játszó színészek, hogy nehéz elvonatkoztatni tőlük. Latabár Kálmántól is, aki Dániel Károlyt alakította. Van bennem egy ösztönös tiltakozás, nehogy olyan legyek, mint ő. Miközben ott csengenek a fülemben a mondatai. Ugyanúgy, mint a Hyppolit, a lakáj című vígjátékból felejthetetlen Kabos Gyula mondata: „Hagymát, hagymával!”. Szerencse, hogy a rendezőink keresték a színjáték mélységeit, hogy a komikus helyzetekben is megjelenjen a hús-vér ember. Dániel Károly is valójában táncos-komikus figura, csakúgy, mint a korábbi operett-szerepeim. Ezért is törekszem megtalálni az újabb karakter-színeket magamban. Úgy közelítettem hozzá, hogy megleljem ennek az ügybuzgó áruházi középkádernek, egyszersmind fülig szerelmes férfinak is az igazságát.”

Ajánló az operett elé:

“Halló, halló, figyelem! Áruházunk tíz perc múlva nyit. Készüljetek! Előre a Minisztérium zászlajáért!”
A Diadal Áruház szorgos eladói vígan készülődnek nyitáshoz. Percre sem restek, hiszen a tét óriási: idén melyik áruház nyeri el a Minisztérium zászlaját? A diadalhoz közös nevezőre kell jutni a nagy kérdésben, hogyan is kell eladni. Kocsis Feri, a moszkvai tanulmányútjáról visszatérő eladó az új időknek új dalaival tér vissza hőn szeretett áruházába. Azt állítja, a vevőnek csak azt kell eladni, amire szüksége van. Ezzel szemben Dániel kartárs, a női konfekció osztály vezetője azt mondja, a vevőre rá kell vetnie magát az eladónak, mint a tigris, és rásózni a legdrágább holmit. A kapitalizmus vad csökevényei szállnak harcba tehát a szocialista termelés józan következetességével…

Állami áruház / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Ferinek mindemellett szembe kell néznie az áruház külső és belső ellenségeivel is. Hol az imperialista uszító Amerika Hangja Rádió, hol a titkon reakciós vezérigazgató a soros.
És hogy jut idő ennyi munka közt a szerelemre is?!

A díszletet Szakács Ferenc, a jelmezeket Horváth Jenny tervezte. Az Állami áruház koreográfusa Gyöngy Zsuzsa.

Forrás: kecskeméti Katona József Színház, Szabad Tér Színház