Az üvegcipő – Tatabányai vendégjáték a Városmajorban

2019 június 20. csütörtök, 7:18

A Jászai Mari Színház előadásában június 20-án látható Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában, Czukor Balázs rendezésében.

Az előadásban Kardos Róbertet, Bakonyi Csillát, Szakács Hajnalkát, Töreky Zsuzsát, Figeczky Bencét, Honti Györgyöt, Lass Beát, Maróti Attilát, Tóth Ritát és Grisnik Petrát láthatja a közönség.

Czukor Balázs rendező Az üvegcipőről:

“Az Molnár Ferenc írói ötlete, hogy a Hamupipőke egy józsefvárosi közegbe van ültetve. Szerintem épp elég annyi utalás a mesére, mint ami a leírt drámában már eleve benne van. Mikor újraolvastam a színdarabot, természetesen felmerült bennem, hogy jó lenne, ha egyfajta meseszerűség itatná át az egész előadást, de a próbafolyamat alatt lemondtam erről, mivel azt tapasztaltam, hogy a színpadi dráma és a mese két nagyon különböző műfaj, és nehéz a kettőt ötvözni. Bizonyos kísérleteket tettem rá, például ezért játszódik forgószínpadon az egész előadás, hogy a történet mese- vagy álomszerűsége a folyamatos átrendeződés révén egy kicsit hangsúlyosabb legyen, de inkább a drámai szituációkra és a figurákra került a hangsúly, nem a mesei elemekre.

Az üvegcipő / Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

Az egész darabot alapvetően átitatja a „józsefvárosiság”, így akaratlanul is megjelennek a szereplők egzisztenciális problémái, és az állandó aggodalmuk, hogy ki mit gondol róluk. A szövegen megpróbáltam egyszerűsíteni, nyersebbre húzni, kivenni sok poént. Nem törekedtem rá, hogy vicces előadás készüljön, aminek a végén a néző megnyugszik, hogy a két főhős egymásra talál, és a jó elnyeri jutalmát. Próbáltunk arra is figyelni, hogy ne legyen túl száraz az előadás. Ha egységbe tud kerülni a dráma és a humor – ami egyébként sajátossága a színdarabnak –, akkor talán érvényes előadás születhet. Fontosnak tartottam még, hogy a színészek minél hitelesebben ábrázolják a figurákat, és ehhez próbáltam a legmegfelelőbb formát megtalálni.

Az üvegcipő / Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

Nagyon jó találkozás volt a tatabányai társulattal, talán éppen azért, mert jólesett, hogy az anyaggal kapcsolatos kétségeimet meg tudtam osztani a színészekkel, és ez nem ellenszenvet váltott ki, hanem inkább közös gondolkodást, így együtt kerestük a helyzetekre a megoldásokat. Végig támogattuk egymást a próbafolyamat alatt, és jó volt látni, hogy a színészek milyen lelkesedéssel vetik bele magukat a munkába, és hogy mennyire magukból szeretnének fogalmazni, ami engem is inspirált. Mindezt pedig nagyon segítette Kárpáti Enikő és Horesnyi Balázs, akik szinte észrevétlenül létrehozták az előadás látványát.

Az üvegcipő / Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

Ajánló az előadás elé:

A Hamupipőke című Grimm mese alapján írta Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát. Itt a mese nem egy messzi-messzi országban, hanem Budapesten, a nyolcadik kerületben játszódik egy panzióban, 1924-ben. A Királyfi nem az ország várományosa, hanem egy 50 év körüli édes-mérges asztalos, Sipos Lajos, aki már nem igazán akarna változtatni az életén, de Szabó Irma a panzió fiatal cselédlánya beleszeret, és teljesen felforgatja a “Királyfi” életét.

Az üvegcipő / Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

A vágynak és valóságnak ritka találkozása az a három felvonás, amely ennek az üvegcipős kis cselédnek a szívéről szól. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége – írta Földi Mihály a Nyugat című folyóiratban az első bemutatót követően.

Jászai Mari Színház