Film, színház és muzsika – Közeledik a PIM Nyári Fesztiválja

2019 június 21. péntek, 16:16

Szélesre tárja kapuit a PIM, hogy együtt ünnepeljék a nyarat és az irodalmat június 26. és július 7. között.

A PIM ajánlója:

100 éve halt meg Ady Endre és 40 éve alakult a Balaton zenekar. Jó alkalom a keserédes sanzonok, bársonyos melankóliájának és az egykori undergroundban gyökerező rock and roll progresszivitásának meghallására.

Kollár-Klemencz László kamarazenekara a Rengeteg című albumát hozza el a PIM-be. A dalokat a teremtett világ megismerésének, az ember és természet felfedezésnek vágya inspirálta.

Ady és az irodalomtörténet nagyasszonyai: Brüll Adél, Boncza Berta és Dénes Zsófia. Felolvasó színház a romantikus üzenetekből, levelekből, versekből és visszaemlékezésekből. Felolvasó színház a szenvedélyes viszonyok megszületéséről, elmúlásáról és örökéletűségéről.

Fotó: pim.hu

A bennünk és a körülöttünk nem változó banalitásokra és groteszkre irányítja a figyelmünket Mácsai Pál, Örkény örökzöld novelláival miközben Lukács Miklós cimbalom művész virtuozitása a közlés minimumában gyökerező egyperceseket a képzelet maximumához közelíti.

A PIM kertmozija bemutatja: Szász János: Ópium ? Egy elmebeteg nő naplója. A magyar művészfilmek legjobbikai között tartjuk számon. Csáth Géza szövegei, Ulrich Thomsen (Brenner) és Kirsti Stubo (Gizella) kettőse határozza meg a filmet, no meg a rendező képi zsenialitása.

A fesztivál záróakkordjaként szenvedélyes francia sanzonok dallamai varázsolják el a gesztenyefás udvarra belépőket – rejtőzködő szenvedéllyel a PIM udvarára varázsolva André Kertész egykori Párizsát.

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak.