Ők az Ódry Színpad évadának közönségdíjasai

2019 június 26. szerda, 10:42

A Színház- és Filmművészeti Egyetem június 21-i évzáró ünnepségén beérkezett közönségszavazatok alapján díjazták az Ódry Színpad 2018/2019-es évadának legjobbjait.

Bajor Lili

Legjobb színésznő: Bajor Lili

“Amikor felvételizni jöttem 25 pulcsi volt rajtam, 15 sál, 14 cipő és még teljesen ki is voltam sminkelve, hogy egyáltalán semmi ne látszódjon belőlem. (nevet) Ő azt mondta, hogy talán ezekből a lebernyegekből levehetne egyet. Jó egyet leveszek, marad 24. (nevet) És valahogy ezeket a pulcsikat és sálakat szép lassan leolvasztotta rólam. Elkezdtem megszeretni az arcomat meg a testemet. Egyszerűen azt hiszem, hogy ő mindig nőnek nézett, én meg magamat nem feltétlenül. És csodálkoztam, miért gondolják ezt rólam, amikor én egy kislány vagyok – persze tudok nagyon nőiesen kinézni, de… Zsótér azt mondta, azért, mert ezt csak én gondolom magamról. Ez nagyon meghökkentett, úgy éreztem, megbánt, de közben meg mindig mindenben igaza volt. És a nagyon sok gátlásomból egyre kevesebb lett.” – Bajor Lilivel itt olvashatnak friss interjút.

Hevesi László

Legjobb színész: Hevesi László

“Nagyon sok minden szerettem volna lenni. Építész, kertészmérnök, botanikus, állatkert tulajdonos, pásztor. Leginkább pásztor. Azt gondoltam, szép dolog, ha egész nap a szabadban lehetek és állatokkal foglalkozom. De a pásztorkodás magányos szakma, én pedig emberekkel szeretek dolgozni, méghozzá minél intimebben, minél közelebbről, minél aprólékosabban. A színház erre kiváló hely.” – Hevesi Lászlóról itt tudhatnak meg többet.

Octopus, avagy Szent György és a sárkány

Legjobb látvány: Botond Devich (az Octopusért)

Silene városa az évenkénti tavaszünnepre készül, ahol szűzlányt áldoznak a várost védelmező sárkánynak. A városba azonban betörnek a rómaiak, élükön Giorgio lovaggal. A kultúrák kényszerű összetalálkozása új fénytörésben mutatja a silenei társadalom működését. Meddig fenntartható az illúzió, hogy boldogulásunkért egy senki által nem látott lény a felelős? Hogyan tudunk elszámolni megalkuvásainkkal, ha miattuk évről évre egy lány elveszíti az életét? Az emberek kavarta viharok zűrzavarában ideáljaikat vagy épp csak boldogságukat kergető fiatalok számára most alkalom nyílik, hogy kezükbe vegyék társadalmuk jövőjét. De felnőhet-e egy társadalom, ha a felelős szembenézés helyett újra meg újra megelégszik a csoda és mese illúziójával? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás.

Nagy Péter István

Legjobb rendező: Nagy Péter István

“Az Octopus elég izmos feladat elé állítja az alkotókat, és erre valójában én is csak menet közben jöttem rá. Közben meg hihetetlenül inspiratív Weöres szárnyaló fantáziája. Annyira komplex és izgalmas színházi gondolkodás van a szöveg mögött, hogy nagyon össze kellett kapni magunkat, hogy legalább megközelítőleg fel tudjunk nőni a feladathoz. Minden egyes jelenethez olyan kulcsokat kellett találni, amik képesek úgy élővé tenni a textust, hogy hozzá tudják passzítani azt a szexuálisan túlfűtött, buja atmoszférát, ami ezt az egész silenei társadalmat körbelengi, és közben képesek ezt ellenpontozni: humorosak tudnak lenni és az egymáshoz kontrasztosan viszonyuló jeleneteket egységbe is képesek fogni. A befektetett munkát viszont egy idő után egyre jobban meghálálta a darab. Zseniális alapanyag, olyan szintű, mint mondjuk Az ember tragédiája, csak messze sokkal több humor van benne” – nyilatkozta a rendező. Az interjút itt olvashatja.

Az én szobám


Legjobb előadás megosztva: Octopus, avagy Szent György és a sárkány valamint Az én szobám

“A rendezővel, Pécz Rolanddal régóta jó barátok vagyunk. Egy drámaiskolába jártunk és már korábban is sokat beszélgettünk arról, mit csinálhatnánk együtt. Az Egy gésa emlékiratai ötlete egy közös ismerőstől jött. Nekikezdtünk a színpadi adaptációnak, de közben a látványtervezőnk, Elek Lucia felvetette, mi lenne, ha nem a főhős karakterét emelnénk ki, hanem az ellenlábasát, aki egy Demóna szerű alak. Kicsit féltem tőle az elején, de végül is jó lett, azt hiszem” – nyilatkozta Veszelovszki Janka Az én szobám előadásáról.

Gratulálunk a nyerteseknek!