Búcsúzik az Alföldi Róbert rendezte Chicago az Átriumban

2019 július 05. péntek, 16:00

Egy éve, június 23-án mutatta be az Átrium John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse Chicago című musicaljét. Július 5-én az ötvenedik előadásához érkezik az Alföldi Róbert rendezésében hazai zenés revüvé konvertált produkció.

Brasch Bence / Chicago, Átrium / Fotó: Mészáros Csaba

A tao-támogatás rendszerének megszűnése miatt, illetve mivel az azt felváltó többlettámogatási rendszerben az Átriumnak a 2018 novemberéig érvényes törvény szerint lehívható összeg mindössze 23 százalékát ítélte meg az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága, ez lesz az utolsó előadás.

Bercsényi Péter / Chicago, Átrium / Fotó: Mészáros Csaba

Chicago, bár a húszas években játszódik, kortárs és aktuális mű volt az amerikai bemutatója idején. Több alkalommal hangzik el benne az a mondat, hogy a látszat néha csal, a darab pedig éppen ezzel játszik el: hogyan lehet a valóságot „alternatív tényekkel” (kevésbé finom megfogalmazásban: nettó hazugságokkal) újraépíteni, hogyan lehet egy adott esemény kontextusát megváltoztatni, hogyan lehet az ártatlant bűnössé, a bűnöst ártatlanná tenni, hogy ez hogyan tesz sikeressé vagy éppen tönkre életeket, amelyek erre az egyszerű receptre építve, a tizenöt perc hírnév felhasználásával próbálják a maguk boldogságát keresni.

Fodor Annamária / Chicago, Átrium / Fotó: Mészáros Csaba

Hogyan válik visszavonhatatlanul lecsúszottá valaki, és hogyan tesz morálisan züllötté egy egész közösséget – azt is, aki ebből egzisztenciát épít, és azt is, akit kihasználnak – a konstruált médiahírnév talmi csillogása, a pár perces sztárság, a „kölcsönösség elvének” rendszerszintű félreértése. És hogyan fizetnek az életükkel mindezért azok, akik feltehetően valóban ártatlanok. Alföldi Róbert rendezése jelen időben keres választ az Átrium színpadán.

Csarnóy Zsuzsa / Chicago, Átrium / Fotó: Mészáros Csaba

Az előadást egy év alatt több mint tizenhatezren látták, a fogadtatása megosztó volt, voltak, akik nagyon szerették ezt a tükröt, s voltak, akik elutasították, amit láttak.

Hámori Ildikó, Bercsényi Péter / Chicago, Átrium / Fotó: Mészáros Csaba


“Az Átrium az egyik legfontosabb előadásaként tekint a létrejött produkcióra, amelyet most kényszerűen nem játszhat tovább. Bízunk abban, hogy a jövőben még valamikor műsorra tűzhető lesz az előadás, ha annak anyagi feltételei rendelkezésre állnak, ezért a színház nem veszi le a repertoárról a produkciót, csupán passzívvá teszi, a díszlet, a jelmezek, a kellékek megmaradnak, és várják, hogy egyszer újraéledjenek. Köszönet mindenkinek, aki részt vett ebben a mindannyiunk számára sok tanulsággal és életre szóló élménnyel járó munkában, és reméljük, még találkozunk! Az ötvenedik előadás nézőinek készülünk egy-két apró meglepetéssel. És senki ne feledje: mi, együtt tesszük a közösséget olyanná, amilyen” – közölte a teátrum.