Veszélyes forduló – Ritkán játszott darabot mutat be a Karinthy Színház

2019 július 15. hétfő, 14:27

J.B. Priestley Veszélyes forduló című darabját november 15-én mutatja be a Karinthy Színház Karinthy Márton rendezésében.

Fotó: Karinthy Színház

A Veszélyes forduló J.B. Priestley angol regényíró első színműve, melyet az 1932-es megjelenése óta eltelt közel 100 évben nem sok hazai színház tűzött műsorára. Ez a mellőzöttség nem csak ennek a darabjának szól, Priestley bár rendkívül termékeny szerző volt, ma is ritka vendége a magyar teátrumoknak. Az 1940-es években viszont ez másképp volt, a második világháborút megelőző időszakban a Nemzeti Színház és a Vígszínház több művét is bemutatta, a 60-as évektől kezdett Priestley kikopni a fővárosi színházi életből, gyakrabban adaptálták műveit vidéken, mint Budapesten.

Fotó: Karinthy Színház

Annak ellenére, hogy drámáit nem gyakran játsszák Budapesten, nem lehet teljesen ismeretlen a neve a színházszerető közönség számára. A Karinthy Színházban például 1996-ban mutatták be Priestley talán leghíresebb művét, a Váratlan vendéget, melyet az a Karinthy Márton állított akkor színpadra, aki most az író legelső darabjából rendez előadást.

Az olvasópróbát a színház alapító-igazgatója, az előadás rendezője, Karinthy Márton nyitotta meg a hagyománnyá vált mondattal, miszerint “kétféle színész létezik, aki játszott már a Karinthy Színházban, és aki soha nem is fog.” A rendező az alkotótársai bemutatása után egy személyes történetet osztott meg a színészekkel, elmesélte, milyen kapcsolat is fűzi őt ehhez a darabhoz. A Veszélyes fordulót 1960-ban Vámos László rendezésében láthatta a közönség a Madách Kamarában, a nézők között pedig ott volt az ifjú Karinthy is, akire több mint fél évszázaddal ezelőtt nagy hatással volt az a kettősség, aminek az előadás kezdete előtt lehetett szemtanúja. A színpadon már ott ültek egymás mellett a nagyszerű színésznők (Váradi Hédi, Tolnay Kári és Vass Éva), mélyen gondolataikba temetkezve, miközben férfi partnereik (Zenthe Ferenc, Lőte Attila és Márkus László) nem messze tőlük viccelődve, jó hangulatban várták a függöny felgördülését.

Fotó: Karinthy Színház

A színésznők nem véletlenül koncentráltak ennyire a fellépés előtt, ebben a darabban ugyanis mindenki az elejétől a végéig, szinte szünet nélkül a színpadon van, hol csak ülnek csendben percekig, hol pedig irányítói a beszélgetésnek, mozgatói az eseményeknek. A háttérben eltöltött percekben is nagyon erősen jelen kell lenniük a színészeknek, hogy amikor hirtelen “rájuk kerül a sor”, azonnal a megfelelő érzelmi szintet tudják hozni.

Szereplők: Fehér Tibor, Földes Eszter, Szatory Dávid, Döbrösi Laura, Bozó Andrea, Marton Róbert, Rátonyi Hajni.

Forrás: Deszkavízió