Spilák Klára művészeti menedzser: “Olyan unikális hely, mint az Ódry Színpad, nincs másik”

2019 július 22. hétfő, 16:12

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpada rengeteg különleges előadással várja az érdeklődőket évad közben. A képzés sajátosságairól és a nyári fesztiválszereplésekről kérdezte Spilák Klárát a Deszkavízió.

Korábban már két évet dolgozott az egyetemen kommunikációs vezetőként, egy év kihagyás után most művészeti menedzserként tért vissza Spilák Klára, ami egy egészen más munka.

A teljes interjút ITT olvashatja.

“Én magam is ide jártam, akkoriban olyan nimbusza volt az egyetemnek, hogy a 240 férőhelyes nézőtérre alig lehetett jegyet kapni, gyakran az aulában ácsorogtak az nézők, mert nem jutottak be az előadásokra. Amikor most visszajöttem – a „másik oldalra”, azt láttam, hogy ez az érdeklődés megcsappant. Persze eltelt nagyon sok év, a világ és a színházi szakma helyzete is sokat változott, de közben meg azt gondolom, nagyon fontos lenne, hogy a felénk irányuló kíváncsiság ismét felébredjen az emberekben, mert olyan unikális hely, mint az Ódry Színpad, nincs másik az országban (…) A tanárok profizmusával találkozik egy fiatal energia, ami olyan elegyet tud létrehozni, ami sehol sem ismételhető meg” – hívta fel a figyelmet Spilák Klára, aki fontosnak tartja, hogy a produkciókkal kimozduljanak a falak közül és megszólítsák azokat, akikből esetleg később potenciális közönség lehet.

Arról szólva, hogy többek közt a Művészetek Völgyében is találkozhat a diákokkal a közönség, hiszen már saját játszóhelyük is van, elárulta: “Tavaly már minden elképzelésemet felülmúltuk egyébként. Az SZFE Globe helyszínét a szervezők grátisz biztosítják nekünk, ez a nagyon szép fa épület 150-160 fő befogadására alkalmas, de tavaly volt olyan is, hogy 250-en álltak sorba egy-egy előadás előtt. Tehát nagyon jól működik, elképesztően nagy az érdeklődés. Ezt a figyelmet szeretném még inkább kihasználni a jövőben, hiszen nem csak színművész hallgatóink vannak. A drámainstruktorok esetében például most azon dolgozunk, hogy a környékbeli középiskolákkal együttműködve tantermi előadásokat szervezhessünk. Illetve mi magunk is szeretnénk egy-egy előadás után foglalkozásokat, közönségtalálkozókat tartani, erre is volt már egyébként példa. Az a vágyam, hogy amikor egy fiatal pár, vagy egy idősebb úr, esetleg egy kisgyerekes anyuka ránéz a napi színházi kínálatra, akkor evidens legyen számára, hogy az Ódry Színpad előadásai közül is válogathat, vagyis hogy minél aktívabban benne legyünk Budapest kulturális vérkeringésében.”

“A többi színházhoz képest az is előnyünk egyébként, hogy sokféle „tagozat” van nálunk: a prózaisok mellett zenés színészek, bábosok, fizikai színházasok. Tehát nagyon sokrétegű a képzés, ezért a megjelenés is nagyon sokszínű. Most lesz harmadéves a bábosztály. Az elmúlt 1-2 évben nem nagyon voltak gyerekelőadásaink, most azzal, hogy ők bekerülnek a vérkeringésbe, reményeim szerint majd a családosokat is újra meg tudjuk szólítani” – tette hozzá Spilák Klára.

A teljes interjút ITT olvashatja.