Veszélyben a független és magánszínházak alapműködése

2019 július 23. kedd, 7:06

Az előadó-művészeti tao megszűnése, ahogy sokan megjósolták, elsősorban a független és magánszínházakat, valamint a befogadóhelyeket hozta nagyon súlyos helyzetbe – számolt be a Népszava. A lap alkotókat és színházvezetőket szólaltatott meg.

A Népszava beszámolójából:

Amíg a nemzeti és kiemelt státuszba sorolt színházak a stabil állami és önkormányzati támogatásnak köszönhetően nem küzdenek napi likviditási gonddal, hiába késik, vagy akadozik a tao-kompenzáció, addig a függetlenek, az alapítványi, vagy más, non-profit formában működő teátrumok − mivel vagyonuk nem lehet, felhalmozott tartalékaik pedig nincsenek −, ha nem kapják meg a korábban bekalkulált tao helyetti összeget, akkor az alapműködésük kerül veszélybe.

Peer Gynt a Stúdió K előadásában / Az előtérben Kurta Niké

Ezt megerősítette Imely Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség társelnöke is, aki az alapítványi fenntartású Stúdió K ügyvezetőjeként március óta nem tud fizetést adni a munkatársainak.

Elmondta, örül, hogy a Ráday utcai épület fenntartását biztosító közüzemi számlákat rendezni tudja, ami nevezhető bárminek, csak tervezhető működésnek nem. Márpedig egy színháznak legalább egy évre előre kell gondolkodnia, különben nem tud műsortervet összeállítani. Nemrég kaptak értesítést arról, hogy a megpályázott taokompenzációt, vagyis 11 millió 540 ezer forintot hamarosan megkapják. Ebből az ügyvezető rendezni tudja majd a színház munkatársainak elmaradt bérét és várhatóan tartozások nélkül tudják elkezdeni a következő évadot. (…)

A megkérdezett független társulatok vezetői elmondták, hogy többségük kapott értesítést a taokompenzáció első körös mértékéről, de ez egy ígéret − akkor kapják meg, ha az Emberi Erőforrások Minisztériumában rendelkezésre is áll majd a kiértesítésben szereplő összeg. Ráadásul a 20 millió forint feletti támogatásokat 3 részletben folyósítja a minisztérium, és még csak az első beváltásánál tartanak.

A Pintér Béla Társulat működésére a 2018-as jegybevételének megfelelően a korábban esedékes tao összegére, vagyis 46 millióra pályázott, ebből 30 millióra kapott ígéretet három részletben, vagyis az első részlet 10 millió forint lesz. A kért adatokat beküldték, így már csak azt várják, hogy legalább ehhez az összeghez minél hamarabb hozzájussanak.

(…) A belvárosi magánszínház, a Rózsavölgyi Szalon az elmúlt három év tao-átlagát pályázta meg, vagyis 100 millió forintot, ebből 50 millióra kaptak ígéretet. Ennek egyharmadáról, vagyis 16 millióról kaptak értesítést, vagyis ez lesz az első részlet, amit ha rendelkezésre áll, megkapnak. Azt is fontosnak tartják a Rózsavölgyiben, hogy újraélesszék a kulturális szponzoráció különböző formáit.

Az Orlai Produkció vezetője, Orlai Tibor elmondta, hogy ők még nem kaptak értesítést arról, hogy mekkora taokompenzációs összegben részesültek, de több száz milliós tételről van szó. A mostani helyzet miatt egyelőre nem kellett csökkenteniük a bemutatóik számát, de a következő évad második felének a tervei már nagyban függnek attól, hogy mekkora támogatáshoz juthatnak hozzá.

Gálvölgyi Dorka, a befogadóhelyként működő Hatszín Teátrum vezetője elmondta, az előadó-művészeti tao megszűnése óta a befogadóhelyek egyre nagyobb bajba kerülnek, mert azok a társulatok, amelyek náluk játszanak, rendkívül bizonytalan helyzetben vannak. Ez kihat a tervezhetőségre, amely ilyen szempontból aggasztó tendenciát mutat.  

A teljes összefoglalót ITT olvashatja.