Édes alkony – Harsányi Gábor darabja a Városmajorin

2019 július 27. szombat, 12:16

Harsányi Gábor Édes alkony című darabját a szerző főszereplésével láthatja a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon 2019. augusztus 2-án, pénteken.

Édes alkony / Fotó: Pódium Színház

A Városmajori Szabadtéri Színpad ajánlója:

Aki ismeri a Pódium Színház munkásságát, az tudja, a teátrum repertoárjában mindig az operetteké, a kabaréké, a szórakoztató előadásoké a főszerep. Így van ez számos gyerekelőadásukban, és így a felnőtteknek szóló alkotásokban is. Már nevüket is a negyvenes évekbeli méltán híres és közkedvelt Pódium Kabaré előtt tisztelegve választották, amely akkor a mai Radnóti Színház helyén volt a Nagymező utcában, és olyan művészek léptek fel benne, mint Pethes Sándor, Feleki Kamill, Kellér Dezső vagy Rátonyi Róbert.

Az Édes alkony egy szanatóriumban játszódik, ahol a főszereplő Szepi, az ország legnagyobb színésze rehabilitációját tölti. Az ott dolgozó Kátya nővér, aki a híres művész rajongója, mindent megtesz azért, hogy jókedvre derítse bálványát. Aztán megjelenik az ország második „első legnagyobb színésze”, Pajor Vilmos egy fiatal ledér hölgy társaságában. A két idősödő művész találkozása feleleveníti a régmúlt szép emlékeit, ám a derűs nosztalgiát Pajor Vilmos feleségének megjelenése szakítja meg, ekkor minden a feje tetejére áll. És ha ez nem lenne elég, emeli a tétet egy a szanatóriumba besurranó, életveszélyes gyilkos felbukkanása.

Édes alkony / Fotó: Pódium Színház

Harsányi Gábor, kétszeres Jászai Mari-díjas színész, sokoldalú művész és színházi alkotó, rengeteg drámaszöveg és regény szerzője, rutinos rendező. Sokan emlékezhetnek rá a Pál utcai fiúk című örökzöld filmből (az idősebb Pásztort alakította benne), az Égig érő fűből (a rendőr szerepében) vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem című 1972-es filmből, ahol a főszereplő Viktort játszotta, aki gazdag külföldinek adta ki magát, és elcsavarta a gyanútlan pesti lányok fejét. Ezenkívül Harsányi az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész, kellemes orgánumát az egész ország nagyon jól ismeri. Hangja a fiatalabb nézők számára a Liza, a rókatündér című 2015-ös filmből lehet ismerős, Harsányi volt ugyanis a történet narrátora.

Édes alkony című fordulatokban gazdag színdarabja jó ízléssel keveri a legkülönbözőbb műfajokat, így az izgalmas krimit, a kabaréhumort, valamint a zenét, az éneket, a táncot. Az eredmény pedig garantált siker: egy izgalmakban és nevetésben gazdag színházi este, felhőtlen szórakozás, és egy iróniával és öniróniával átitatott darab, amely színház a színházban szituációt teremt már abban a pillanatban, amikor idősödő színészekkel játszatja el az idősödő színészek örömeit és bánatát, az idő feltartóztathatatlan múlását.

Édes alkony / Fotó: Pódium Színház

A közönség főbb szerepekben Harsányi Gábor mellett Várfi Sándort, Bednai Natáliát, Gosztola Adélt, Ternai Krisztinát, Nemcsók Nórát, Czakó Rolandot, Gieler Csabát és Bródy Norbertet láthatja, az előadás rendezője Bednai Natália. Az Édes alkonyt mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének kicsit megszabadulni a hétköznapok szürkeségétől, és kikapcsolódnának egy életvidám, gondtalan estén a Városmajorban.