Koltai Róbert főszereplésével érkezik a Lovagias ügy a Városmajorba

2019 július 30. kedd, 10:02

Augusztus 9-én láthatja a Budapesti Nyári Fesztivál közönsége a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában a Lovagias ügy című békebeli komédiát Koltai Róbert főszereplésével, Gaál Ildikó rendezésében a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Zenthe Ferenc Színház: Lovagias ügy / Fotó: Komka Péter

A Budapesti Nyári Fesztivál ajánlója:

A Lovagias ügy Hunyady Sándor első színpadi darabja volt, amelynek 1935-ös Pesti Színházbeli bemutatója olyan zajos sikert aratott, hogy két évre rá két olasz nagyvárosban, Milánóban és Rómában is bemutatták. A Pesti Színházban Kabos Gyula alakította a főszereplő Virág urat, Gizikét a titkárnőjét Gomaszögi Ella játszotta. Az ő főszereplésükkel forgott az 1936-os, mára klasszikussá vált filmadaptáció is Székely István rendezésében.

A történet egy orvosi műszerkereskedő cég irodájában játszódik, ahol Virág úr, a legprecízebb és legrégebbi munkatárs beleszeret a titkárnőbe, Gizikébe. Mivel Virág úr házas, ezért csak apró figyelmességekkel meri tudtára adni Gizikének érzéseit. Elfojtott szerelme miatt kerül szembe az iroda egy másik alkalmazottjával, Palival is, akibe pedig Gizike szerelmes reménytelenül.

Zenthe Ferenc Színház: Lovagias ügy / Fotó: Komka Péter

Koltai Róbert a próbaidőszak alatt így nyilatkozott szerepéről: „egy nem fiatal embert játszom, aki már harminc éve dolgozik ugyanabban az irodában, és ebben a darabban történik vele valami, ami még egy fiatalembernek is borzasztó lenne. Inzultus éri, fájdalmas dolog, ami egy megalázó helyzet elé állítja őt. Ebben a helyzetben minden ember szégyenkezve elsomfordált volna, de ő nem teheti, mert el kell tartania a családját. Végül visszamegy arra a munkahelyre, ahol őt nagyon mélyen megalázták.”

Koltai Róbert komikus színészi készségeit nem kell bemutatni a magyar közönségnek, ám Virág úr szerepében tragikum és komédia elválaszthatatlanul fonódik össze. Megtört, megalázott embert kell játszania rengeteg humorral, amely egyszerre vált ki jókedvet és együttérzést a közönségből. Ahogy a Gizikét játszó Marjai Virág fogalmazott a darabbal kapcsolatban: „egyszerre kacagtató, de szembesít is, olyan értelemben, hogy mindenki pótolható. Szemvillanás alatt megváltozhat az élethelyzetünk, mindenki elmozdítható a pozíciójából, amit állandónak hitt, és amit szívvel-lélekkel csinált”.

Zenthe Ferenc Színház: Lovagias ügy / Fotó: Komka Péter

Hunyady Sándor békebeli tragikomédiáját a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában zenés vígjátékként láthatjuk viszont. A zenét Márkus Alfréd szerezte a produkcióhoz, a lírai dalszövegeket Verebes István írta. Az előadásba került nyolc dal helyenként kicsit lazít a darab keserédes hangulatán, máskor éppen erre erősít rá, megint máskor felerősíti Hunyady Sándor vígjátékának humorát. Az előadás zenei világa a múlt század kupléit, sanzonjait idézi, a dalokat Darvas Ferenc kíséri élő zongorajátékkal a színen.

Főbb szerepekben Koltai Róbert és Marjai Virág mellett Vándor Évát, Házi Anitát, P. Kerner Editet, Máté Krisztiánt és Erdélyi Gábort láthatja a közönség. Az immár kiemelt minősítésű, Prima-díjas Zenthe Ferenc Színház előadását azoknak ajánljuk, akik vidám, zenés kikapcsolódásra vágynak az augusztusi melegben.