152 lépés Auschwitz felé – Karácsony Gergely monodrámával mutakozik be a Spirit Színházban

2019 augusztus 04. vasárnap, 7:04

Az auschwitzi haláltábor rettegett parancsnoka, Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásából készül monodráma Nagy Márk rendezésében és Karácsony Gergely előadásában 152 lépés Auschwitz felé címmel. Az előadást augusztus 12-én mutatják be a Spirit Színházban.

Karácsony Gergely / Fotó: Spirit Színház

A Spirit Színház ajánlója:

Perjés János alapító-művészigazgató rendkívül fontosnak tartja, hogy a 20. század egyik legnagyobb tragédiáját, a holokausztot, minél tágabb értelmezésben és minél több történeten keresztül ismerjék meg az érdeklődők. 2018-ban mutatták be Bányai Gábor rendezésében a Mengele bőröndje című előadást, amely Rudolf Mengele, a halál angyalának történetét vázolja fel. Emellé érkezik meg augusztus 12-én a 152 lépés Auschwitz felé című monodráma, amely nem az áldozatok szemszögéből mutatja be a II. világháború rettenetes eseményét, hanem a haláltábor parancsnokának elbeszélését láthatja és hallhatja a közönség.

Ahogy a darab leírásában is olvasható: “ Rudolf Franz Ferdinand Höss az auschwitzi haláltábor egyik parancsnoka volt, ötgyermekes apaként. Sokakban felvethetődhet a kérdés, hogyan történhet meg, hogy egy családapa tömeggyilkossá válik? „Nem törtem a fejemet azon, hogy helytelen-e a dolog. Szükségesnek látszott”. A darab kísérletet tesz arra, amire eddig kevesen vállalkoztak: egy parancsnok szemszögéből próbálja megértetni elképzelhetetlent – hogyan történhetett meg a ma is elszomorító tragédia: a holokauszt? A „152 lépés Auschwitz felé” felhívja figyelmünket arra, ne feledjük mi történt, annak érdekében, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát. Vajon az az út helyes, amin járunk?”

Játssza: Karácsony Gergely. Rendező: Nagy Márk. Szövegkönyv: Robert Merle Mesterségem a halál című regényének és Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásával – Nagy Márk és Karácsony Gergely.

Előadások időpontjai: 2019. augusztus 12. , 13., október 17.