Pinokkió – Zenés robot-játék a Magyar Színházban

2019 augusztus 11. vasárnap, 7:00

A PIN:OKKIO olvasópróbájával már az új évadra készülődnek a Magyar Színházban. A zenés robot-játék bemutatóját szeptember 28-án tartják a nagyszínpadon.

Fotó: Juhász Éva

Ajánló a darab elé:

Ha Carlo Collodi a XXI. században írta volna meg Pinokkió történetét, akkor valószínűleg a kisfiú nem fabábu lenne, hanem egy kis robot.

Fotó: Juhász Éva

Gepetto magánya enyhítésére hozza létre a szerkezetet, természetesen korántsem gondolva arra, hogy az majd életre kel. Egy éjjel megtörténik a csoda: a tökéletlen berendezés “felébred”, és elindul a kalandok sora.

Fotó: Juhász Éva

Tévés tehetségkutatón, játéktermen és gyerekkereskedőkön keresztül vezetnek a bonyodalmak, míg végül a történet boldog véget ér.

Fotó: Juhász Éva

Vidovszky György rendező az előadásról:

“Az amerikai rajzfilm elég didaktikus és jelentős cukormázzal fedte le az eredeti történetet, ami érthető, mert Collodi inkább nevelési indítványt írt, sem mint gyerekkönyvet. A miénk komolyabb, mint a Walt Disney változat és veszélyes kalandokkal teli, ha nem is hajlik horrorba.

Fotó: Juhász Éva

(…) A történet az amerikai rajzfilm fordulatait követi, éppen csak áttettük egy mai XXI. századi közegbe és megpróbáltuk a háromdimenzióssá tenni a figurákat, ami annyit tesz, hogy lélektani értelemben is megformáltuk őket.

(…) Ha nem egy fabábú, hanem egy robotember van a középpontban, akkor reflektálunk arra a 150 évre is, ami Collodi óta a sci-fi kultúrában történt. Regények, filmek sora szól arról, hogy az ember megpróbál megteremteni egy hozzá hasonló lényt, ami mozog, beszél, és ez minden esetben valamilyen robotikus lény. Tehát rengeteg olvasmány- és filmélmény köszönhet vissza, amelyek nem jutnának a néző eszébe, ha a főszereplő egy fabábú lenne.

Fotó: Juhász Éva

Deres Péter – Vidovszky György
PIN:OKKIO
robot-játék
Carlo Gollodi meséje és Monori András ötlete alapján

Szereplők: Calderale Federico Joshua, Vida Bálint, Eperjes Károly, Benkő Nóra, Takács Géza, Blahó Gergely, Tóth Éva, Szatmári Attila, Pavletits Béla, Tóth János Gergely.

Látvány: Juhász András. Jelmez: Szabó Gergely. Zene-dalszöveg: Monori András. Mozgástervező: Gyevi–Bíró Eszter. Súgó: Kovács Zsuzsanna. Ügyelő: Szép Zsolt. Rendezőasszisztens: Hűbér Tünde. Rendező: Vidovszky György mv.

Bemutató: 2019. szeptember 28. – Magyar Színház