Új magyar rapszódia – Tolcsvay László rockoperáját mutatják be a Margitszigeten

2019 augusztus 20. kedd, 8:00

Augusztus 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartja a Szabad Tér Színház Tolcsvay László Új magyar rapszódia című szimfonikus művének ősbemutatóját. Emellett az ugyanezen a helyszínen harminckét évvel ezelőtt bemutatott Magyar mise is színpadra kerül teljesen új szereposztással.

Tolcsvay László / Fotó: Origo

Tolcsvay László a Magyar Nemzetnek elmondta, amikor Bán Teodóra megkereste, hogy nem írna-e egy új darabot a Magyar mise ünnepi koncertje mellé, nem sokkal később rátalált egy motívumra a zongorán.

“Ezután arra gondoltam, hogy a lelkemben zajló időnként harmonikus, máskor pedig egyáltalán nem harmonikus, sőt kifejezetten rapszodikus folyamatokat fogom kifejezni valahogy. Ahogy ezen gondolkodtam, rögtön éreztem, hogy a rapszódia lesz a legmegfelelőbb műfaj. És abban a pillanatban megjelent előttem egy képsor, amit egy időnként harmonikus, időnként erőteljes hangzás követett, helyenként még engem is meglepő zenei fordulatokkal. Így született meg a mű, amit nevezhetünk akár egy sajátos időutazásnak is, de én nem akarom meghatározni, hogy mit halljon vagy érezzen a hallgató az előadás közben. Ám azt fontosnak tartom, hogy a műnek van egy időbeliséget kifejező, horizontális síkja, emellett megjelennek a lélekben történő emelkedések és visszazuhanások is, ami pedig egy függőleges síknak tekinthető. Ha pedig együtt tekintünk erre a két síkra, akkor máris meglátjuk a keresztet, és eljutunk a Magyar miséhez” – árulta el a zeneszerző.

Az Új magyar rapszódia mellett a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Magyar mise című alkotás is elhangzik majd.

“Nagyon örülök annak, hogy visszatér ide az előadás, hiszen harminckét évvel ezelőtt itt volt a bemutatója. A mostani egy az egyben az eredeti mű, semmit sem változtattam rajta. Csak a szólisták lesznek újak, ők hozzáteszik majd a saját, friss érzelmeiket a Magyar miséhez. Pitti Katalin szólamát Miklósa Erika, Demjén Ferencét Sándor Péter, ifj. Csoóri Sándorét pedig Janicsák Veca énekli majd. Az Opera kórusa is most énekli először a Magyar misét, ami szintén nagyon sokat jelent nekem” – mondta el a szerző, aki azt is kiemelte, hogy ugyanakkor többen szerepelnek az eredeti szereposztásból: többek között ő maga és rockzenész kollégái is. A felújított változatban olyan énekesek szerepelnek még, mint Gábor Géza és Szemenyei János. Az Új magyar rapszódia és a Magyar mise közötti szünetben a hagyományokhoz híven közvetítik a tűzijátékot is.

Forrás: Magyar Nemzet