Rakpart3. – Indul a Szkéné ifjúsági programja

2019 augusztus 21. szerda, 8:02

A Szkéné Színház a 2019/2020-as évad őszén indítja el Rakpart 3. néven új, hiánypótló ifjúsági programját, amely az egyes előadásokhoz kapcsolódóan kínál különböző eseményeket.

A legfontosabb ezek közül a középiskolásoknak szóló háromlépcsős programok, melyek a színházi élmény befogadását három egymással összefüggő szakaszra bontva teszik gazdagabbá:

  1. lépcső: egy felkészítő foglalkozás, melyet középiskolás csoportoknak ajánlunk az előadás megtekintése előtt. E foglalkozások célja a drámapedagógia eszközeit használva összegyűjteni és rendszerbe szedni a diákok előzetes tudását, és értelmezési lehetőségeket nyitni meg számukra.
  2. lépcső: az előadás megtekintése
  3. lépcső: az előadást követő feldolgozó foglalkozás, melyen együtt értelmezzük a színpadi jeleket, vitatkozunk, érvelünk, játszunk – elmélyítve és tudatosítva ezzel az előadás hatását.

A háromlépcsős programban részt vevő, kortárs magyar szerzők műveiből készült előadások:

EztRád
A zenés alternatív társadalomkritika műfaját választó előadás formanyelvének, humorának köszönhetően könnyen befogadható a korosztály számára. A háromlépcsős program tartalmi oldalról mélyíti a befogadást, célja, hogy reflektáltabb viszonyt alakítson ki a résztvevőkben a posztmodern média által felépített vagy közvetített sztereotípiákkal kapcsolatban.

Agota Kristof: A nagy füzet
Az előadás egy család történetén belül mutatja meg a háború személyiségre gyakorolt közvetlen hatásait. A foglalkozások egyrészt a színházi formára (fizikai színház) fókuszálnak, a mozgás, a színpadi montázs és képzőművészeti alkotások segítségével mutatva meg a témát a művészetben, másrészt a veszteségekről és a túléléshez, érvényesüléshez szükséges belső tulajdonságokról, képességekről szóló közös gondolkodásra hívnak.

Pintér Béla: A Démon Gyermekei
Az előadás a családon belüli konfliktusokat, a szülő-gyerek viszony dinamikájának kérdését a japán nó-színház elemeit használva taglalja. A felkészítő foglalkozás bevezeti a résztvevőket a sajátos formanyelvbe, a maszkok színházi használatába, és a családon belüli viszonyokat, státuszokat vizsgálja. A feldolgozó foglalkozás a kritika személyiségre tett hatására teszi a hangsúlyt.

Székely Csaba: Bányavakság
A Bánya-trilógia rengeteg humorral rajzol izgalmas és elgondolkodtató képet a határon túli magyarok helyzetéről, mindennapjairól. A foglalkozások az ideálkép és a valóság közti távolság, az élethazugságok hálói, a reménytelenségből való kiutak keresésére tett kísérletek köré épülnek.

Székely János: Caligula helytartója
A darab a római birodalom kulisszái között vezet be minket egy szellemet felpezsdítő filozófiai vitába. A foglalkozások fókuszába az előadás központi problémáját is képező döntési kényszert helyeztük. Hogyan dönthetünk felelősen, ha több irányban is elkötelezettek vagyunk? A fókusz-kérdést további témaként a hatalmi játszmák és a belső értékrend kialakítása, illetve megvédése egészíti ki.

A tervek szerint az évad folyamán további előadásokhoz kínálnak majd foglalkozásokat és egyéb programokat középiskolásoknak és egyetemistáknak.

Fotók: Csóka Tímea, Torják Orsi