Mit üzenne Ady Párizsból, ha lenne YouTube-csatornája?

2019 augusztus 23. péntek, 7:00

A Zichy Szín-Műhely rendhagyó, akadálymentesített előadással készül Ady Endre halálának 100. évfordulójára.

Ady Endre halálának 100. éves évfordulójára emlékezve ADYnemADYde címmel, rendhagyó, kortárs dokumentumszínházi előadásra készül a Zichy Szín-Műhely, azzal a nem titkolt céllal, hogy a már rajongók mellett megszólítsák a költészet iránt még nem lelkesedő fiatalokat is. Miközben Ady költészetének és életművének bemutatása mellett archív anyagokat, verseket, idézeteket vetítenek, azzal a gondolattal is eljátszanak, hogy Mit üzenne Ady Párizsból, ha lenne YouTube csatornája? Milyen posztot tenne ki a Facera vagy az Instára? Párhuzamos idősíkban láthatjuk Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő, 21. századi szereplőn keresztül. Az ADYnemADYde című előadás a  Zichy Szín-Műhely  a ”Színház az iskolákba megy” programsorozat második darabja – amelynek bemutatóját 2019. szeptember 27-én a Hatszín Teátrumban  tartják. Az előadást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata támogatja.

Az Ady Endre emlékévben színpadra állított előadással a Zichy Szín-Műhely arra keresi a választ, hogy az élete során annyira megosztó költő, hogyan lett a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, hiszen Ady Endrét a legnagyobb modern magyar költőnek tartotta Pilinszky, csonka tehetségnek Kosztolányi, és félelmetesen nagy hatással bíró művésznek vélte Németh László. Az alkotók ezért emberközelien és érthetően próbálják megismertetni a művész életét, életvitelét, gondolkodását, létezését, szerelmeit, aggódását  és világképét a diákokkal.

Dolmány Attila rendező

„Nem akarunk belefolyni a vitába, hogy Adynak hol a helye a nagy magyarországi kánonban, talán csak arról akarunk beszélni, hogy érdemes hinni, gondolkodni,  törekedni a jóra, keresni az igazságot, és ha nekünk magunknak nem megy, érdemes hallgatni a gondolkodókra. Akkor is ha, Ady vagyunk, meg akkor is, ha nem. Reményeink szerint ezzel az előadással is tovább szolgálhatjuk a magyar kultúra örökségét és terjesztését, hogy jobban megismerjük egymást, magunkat, az életet” – fogalmazott Csikós Attila, a darab írója.

Farkas Franciska

A felhasznált versek és versrészletek gyakran női szemszögből szólalnak meg, ami egy újabb dimenziót teremt Ady világának a megismeréséhez.  A darabban a költő legismertebb versei közül többek között az alábbiak hangzanak el: Góg és Magóg fia vagyok én; Páris, az én Bakonyom; Héja-nász az avaron; Ülj törvényt, Werbőczy; Lédával a bálban; Elbocsátó, szép üzenet; Őrizem a szemed; Dies Irae; Párisban járt az ősz.

  Mivel a költő törzshelye a New York Kávéház volt, ezért a darab olvasópróbáját is ott tartották, hiszen Ady életének jelentős részét töltötte ott, a Vörös Szalonban írt és alkotott.

Az előadásban a középkorú, unalmas verseket író egyetemi tanár hosszú éveken át tartó, felületes viszonyt folytat szomszédnőjével, mikor egy nap megérkezik a konzultációra bejelentkezett diáklány, aki hamar betölti az új múzsa szerepét a jelenkori Ady életében. A két nő hasonlóan rivalizál egymással, úgy, ahogy több mint egy évszázaddal korábban Léda és Csinszka, aki Ady életének két legmeghatározóbb alakja volt.

A darabot Csikós Attila írta és szerkesztette, zenéjét Kulcsár Attila és Dolmány Attila szerezte, az előadás rendezője Dolmány Attila. A szerepeket Farkas Franciska  színművész, Szőlőskei Tímea Junior Prima-díjas színművész és Tzafetás Roland színművész játssza.

Tzafetás Roland

Az Ady versek metafora világának megjelenítése eszközéül az akusztikus magyar nyelv mellett a vizualitásra épülő hazai jelnyelvet is használják. A jelnyelvi tolmács Arany Brigitta lesz. A “jelelő” előadás a diákok érzékenyítésére is szolgál, és betekintést nyújt Magyarország legnagyobb nyelvi kisebbségének kultúrájába – mondta Csikós Attila a darab írója és szerkesztője, aki megjegyezte, 2019-ben lesz 10 éves évfordulója, hogy a magyar alkotmány elfogadta hivatalos nyelvként a hazai jelnyelvet.

A Zichy Szín-Műhely lelkes fiatal művészek összefogása révén létrejött összművészeti alkotóműhelyként működik. Feladatuknak tekintik, hogy a jövő nemzedékét nyitottá tegyék a művészetek, a színház és a magyar irodalom iránt. „Utazó színházként” az egész Kárpát-medencében jelen vannak. Az alkotóműhely az Arany János bicentenáriumra összművészeti előadást állított színpadra Arany Balladák másképp címmel. „A színház az iskolákba megy” programsorozat keretében eddig számos iskolában és művelődési házban mutatták be a produkciót, a Kárpát hazában több mint 10 ezer kisiskoláshoz jutottak már el.

Budapest, 2019. 08. 21.; Zichy Szín-Műhely