Exkluzív videósorozattal indul a Katona évada

2019 augusztus 26. hétfő, 15:04

Új bemutatóik Racine-tól Térey-ig, Molière-től Jelinekig öt évszázad alkotóinak emblematikus műveit sorakoztatják fel.

A Katona ajánlója:

A WMN.hu-val együttműködve Csak neked mondom címmel indítunk 12 részes videósorozatot szeptember 2-tól. A műsorban nem a szenzáció, hanem a személyesség, az emberi és szakmai kapcsolat a lényeg. A WMN kreatív stábja által fejlesztett formátum a Katona színészgárdájára épül, különlegessége, hogy két színész – egy katonás és egy általa választott nem katonás – kötetlenül beszélget egymással, kettesben.

Elsőként Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs beszélgetését tesszük közzé a legnagyobb videómegosztó oldalon. Történetek hangzanak el egy különleges kapcsolat kulisszatitkairól, színházi- és filmes élményekről, sikerekről, kudarcokról, győzelemről és veszteségről, hétköznapokról és ünnepekről, egyszóval: az életről – úgy, ahogyan csak ők ketten ismerik. A sorozat forgatásáról és előkészületeiről werkfilm is készült (videó: Kazimir Annamari).

A rendhagyó, intim portrébeszélgetéseket június végén, közönség előtt rögzítettük a Sufniban. Az adások szeptember 2-tól hetente kerülnek majd fel a WMN.hu YouTube-csatornájára.Kulisszatitkokkal, werkfotókkal és érdekességekkel pedig az évad idején folyamatosan találkozhatnak a Katona és a WMN social media felületeinek (Facebook-Instagram) követői.

További beszélgetőtársak: Borbély Alexandra – Tenki Réka, Elek Ferenc – Ötvös András, Jordán Adél – Jordán Tamás, Kovács Lehel – Lukáts Andor, Nagy Ervin –Lengyel Tamás, Pálmai Anna – Hernádi Judit, Pelsőczy Réka – Bata Éva, Rajkai Zoltán – Enyedi Éva, Rujder Vivien – Mucsi Zoltán, Szacsvay László – Benedek Miklós, Szirtes Ági – Básti Juli.

Az évadnyitó elején egy perces néma felállással emlékeztünk szeretett kollégánkra, a nyáron elhunyt Radnai Annamáriára. Ezt követően, a hagyományoknak megfelelően kiosztottuk a Vastaps Művészeti Díjat, amely az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismeri el a társulaton belül:

  • Legjobb rendezés: Máté Gábor – Rozsdatemető 2.0
  • Legjobb női főszereplő: Szirtes Ági – Rozsdatemető 2.0
  • Legjobb férfi főszereplő: Vizi Dávid – Rozsdatemető 2.0
  • Legjobb női mellékszereplő: Rujder Vivien – Rozsdatemető 2.0
  • Legjobb férfi mellékszereplő: Mészáros Béla – Rozsdatemető 2.0, Jeanne d’Arc
  • Különdíj: Dér Zsolt – Leláncolt Prométheusz, Ha elmúlik öt év

A nagy érdeklődésre való tekintettel Hegymegi Máté rendezése, a Jeanne d’Arc átkerül a Kamrából a nagyszínpadra. Pálos Hanna és Rezes Judit visszatérésének köszönhetően pedig több sikeres előadás is újra látható lesz: a Lélegezz, a Nem vagyunk mi barbárok és a Részegek még 2019-ben, A bajnok jövőre kerül vissza a repertoárra.

Augusztustól a marketingvezetői feladatokat Horváth Máté látja el, aki korábban a Magyar Tájépítészek Szövetségénél kommunikációs vezető és social media manageri pozíciót töltött be. A Katona új értékesítési vezetője mostantól Szívós Tamás, aki különböző területeken már három éve dolgozik a színházban.

Az évad első bemutatóját október 5-én tartjuk a Sufniban. Elfriede Jelinek irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Szereplők: Bodnár Erika, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, felvételről Szacsvay László és Ujlaki Dénes.

„A szereplők valamennyien vakok. Egyesek vak látnokok, ők fehér bottal jönnek, mások vak királyok, rajtuk korona van” – írja Elfriede Jelinek A királyi úton című szövegfolyam elején, amelyet állítólag már Trump elnökké választásának estéjén elkezdett írni.

Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját láthatják a nézők, Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon.

A Haneke által német gyerekmeseként aposztrofált bűnügyi történet 1913 közepén játszódik… „Minden terrorizmus forrása valamilyen idealizált eszme. Teljesen mindegy, milyen eszméről van szó, a hangsúly az abszolutizáláson van.” (Michael Haneke) Szereplők: Bezerédi Zoltán, Friedenthal Zoltán m.v., Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea, Bata Éva m.v., Mészáros Blanka, Rajkai Zoltán, Veszelovszki Janka e.h., Takátsy Péter, Dankó István, Vizi Dávid.

December 20-án Tarnóczi Jakab rendezését, Katona József Bánk bánját mutatjuk be a Kamrában. A Bánk bán egy véres, végtelen, évszázados indulatokkal teli éjszaka története, amiben minden sértettség, trauma és kisebbségi komplexus a felszínre bugyog. Egy éjszakáé, amiből talán jobb fel sem ébredni…Szereplők: Elek Ferenc, Szirtes Ági, Dér Zsolt, Bányai Kelemen Barna, Pálos Hanna, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Dankó István, Rujder Vivien, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán.

A naptári év utolsó bemutatója december 21-én lesz a Katona nagyszínpadán. Molière Tartuffe c. vígjátékát Bocsárdi László viszi színre. Ki is valójában Tartuffe? Imposztor, becsapott? Tettes vagy áldozat? A helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak úgy, könnyedén bárki beskatulyázhatna bárkit is… Szereplők: Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Vizi Dávid, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Bánfalvi Eszter m.v., Borbély Alexandra.

Az évad második fele a következőképpen alakul: 2020 elején Anna Politkovszkaja Orosz napló című könyvéből Török Tamara dramaturggal készít estet Fullajtár Andrea és Pelsőczy Réka. Március 6-án Zsámbéki Gábor A császár című rendezését láthatja a közönség a Kamrában. Az előadás szövege Ryszard Kapuściński, egykori lengyel újságíró művei alapján készül. Szereplők: Bán János, Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Kovács Lehel, Szacsvay László, Vizi Dávid.

Ezzel párhuzamosan Jean Racine Phaedra c. drámáját – Kemény Zsófi átiratában – Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A bemutatóra március 7-én kerül sor. Szereplők: Jordán Adél, Nagy Ervin, Tasnádi Bence, Csoma Judit m.v., Rujder Vivien, Samudovszky Adrián e.h., Pálmai Anna

A 2019/20-as évad két utolsó premierjét május közepén tartjuk. Térey János Káli holtak című regényének színpadi változatát Dömötör András rendezi a Karmában. A 15-i bemutató szereplői: Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Fullajtár Andrea, Bán János, Elek Ferenc, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Dér Zsolt, Vizi Dávid.

Az új előadások sorát Gothár Péter rendezése zárja a nagyszínpadon; Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné c. vígjátékának bemutatóját május 16-án tartjuk. Szereplők: Szirtes Ági, Bányai Kelemen Barna, Mészáros Blanka, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Bezerédi Zoltán, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna.

Szeptember 11 és 12-én, két alkalommal lesz látható Richard McElvain The chess player c. vendégelőadása a Kamrában. A darabot a művész Stefan Zweig novellájából adaptálta és számos városban sikerrel mutatta be az elmúlt két évben. Többek között például Helsinkiben, Szentpéterváron és Jeruzsálemben is.

Folytatódik színházpedagógiai programunk, a Behívó: új, projekt alapú munkákat is indítunk, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a friss bemutatókhoz. Idén befejeződik a felzárkóztatást segítő Eltáv projektünk: a többéves munkát Budapest mellett Hamburgban zárjuk. A szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt az UNART nevű programban.

Október 6-án az I.G.E.N Jazz Band közreműködésével folytatódik a népszerű Mastercard Jazz Brunch nevű élőzenés reggeli, melyet a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is minden hónap első vasárnapján tartunk a K:antinban.