Gálvölgyi Dorka a Hatszín Teátrumról: “Van helyünk a budapesti színházi életben”

2019 augusztus 26. hétfő, 7:30

Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum igazgatója a Magyar Narancs kérdéseire válaszolt.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

A kérdésre, mivel telt a Hatszín Teátrum nyara, az igazgató elmondta: “A 2019/2020-as évad már tavasszal összeállt. Mivel sajnos már szinte csak befogadó színház vagyunk, a nyári időszakot használtuk arra, hogy próbáljanak a színházteremben. Két szeptemberi bemutató próbált nálunk, az Alföldi Róbert rendezte Mi történt Baby Jane-nel? csapata és A kis hableány mese alkotói.”

Arról, milyen lesz az évad náluk, elmondta: “Igyekszünk minden igényt kielégíteni színvonalas előadásokkal. Nagyon várjuk novemberben Dolák-Saly Róbert Őrültek, haza! című bemutatóját, amely az évadban az egyetlen saját bemutatónk lesz. Azt gondolom, abszurd világunkat lassan csak az abszurd humor segítségével lehet elviselni. A Gólem Színháznak októberben lesz egy új bemutatója nálunk Ismerős történet címmel, és marad műsoron a másik darabjuk, a Jaj, Istenem! Az Orlai Produkció előadásai is maradnak a repertoáron, megy tovább a Heisenberg, a Varsói melódia, a Vénusz és nagy kedvencem, a Second Life. Orlai Tiborral már egy 2020-as bemutatót is tervezünk. Sajnos több darab lekerül repertoárról anyagi okok miatt, amelyekért nagyon fáj a szívem.”

Arról szólva, hogy beváltotta-e a Hatszín a hozzá fűzött reményeit, elárulta: “A Hatszín Teátrum két évvel ezelőtt tavasszal azzal a konstrukcióval nyitott, hogy az előadások egy része befogadott produkció lesz, de minden évadban lesz négy-öt saját bemutatónk is. Nagyon rövid idő alatt beigazolódott, hogy magánszínházat csupán jegybevételből fenntartani nem lehet. Mára ez az arány teljesen eltolódott, örülök, ha évadonként egy bemutatóra tudunk forrást biztosítani, több produkció színrevitele már nem fér bele a keretbe. A Hatszín Teátrum két naptári év alatt közel 90 ezer látogatót fogadott, úgy gondolom, van helyünk a budapesti színházi életben. Nagy álmom, hogy egyszer újra tudunk színházat “csinálni”, darabokat keresni, alkotókat felkérni és “saját” bemutatókat tartani. A támogatási rendszerről, ha azt mondom, hogy nem kedvez nekünk, akkor nem mondtam még semmit… Minket a tao megvonása nem érintett közvetlenül, mert taobefogadó csak bejegyzett előadó-művészeti szervezet lehet, ehhez három naptári év szükséges, nekünk ez még nincs meg, de így más pályázatokon sem tudunk indulni. Áttételesen annyiban érintett a tao elvétele, hogy több nálunk játszó társulat megszűnt, meglévő társulatok pedig kevesebb előadásszámot vállalnak, bemutatók maradtak, maradnak el.”

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.