Világméretű problémák az idei PLACCC fókuszában

2019 augusztus 29. csütörtök, 8:14

A PLACCC köztéri és helyszínspecifikus művészeti alkotásokat bemutató nemzetközi fesztivál szeptember 3. és 28. között újra provokatív, elgondolkodtató, játékos programokkal és akciókkal várja Budapesten az újszerű élményekre fogékony közönséget.

Nermin Habib

A szervezők ajánlója:

Mennyire vagyunk érzékenyek, vagy egyáltalán tudatában olyan világméretű problémáknak mint a társadalmi-faji egyenlőtlenségek vagy a klímaváltozás? Kit és hogyan fogadunk el, kivel ülnék le egy asztalhoz, kivel osztanánk meg az ételt és kivel nem? Hogyan nézünk szembe a természeti környezetünk nem is annyira távoli jövőben bekövetkező radikális változásával?

A PLACCC Fesztivál szervezésekor hagyjuk, hogy a művészek által felvetett témák vezessenek minket – a művészeket pedig érezhetően egyre erősebben foglalkoztatják a fenti kérdések. A társadalmi-faji elfogadást és kirekesztést feszegető részvételi előadás, a klímaváltozás miatt évtizedeken belül víz alá kerülő holland sziget emlékezetét Budapestre „hozó” disztópikus installáció, a lehetséges világvégékkel foglalkozó városi játék és helyspecifikus egyetemi vizsgaelőadások, egy városnegyed jövője gyerekszemmel.

Kenyértörés

A 2019-es PLACCC Fesztivál fókuszában a nemzetközi együttműködések és a művészeti egyetemek diákjainak produkciói állnak, valamint olyan fiatal magyar művészeket hívtunk meg, akikkel több éve együtt dolgozunk.

A Ziggurat Project művészei és két egyiptomi táncos alkotásában született BurnOut és Kenyértörés c. előadások a Placcc Fesztivál és az alexandriai Nassim el-Raqs Fesztivál közös kezdeményezésére valósultak meg, mindkét produkció bemutatójára Kairóban került sor, a magyar közönség pedig most láthatja azokat első alkalommal.

A két meghívott egyiptomi táncos workshopot is tart Budapesten: Nermin Habib az autentikus hastánc és kortárstánc fúziójával, Ezzat Ismail pedig az Egyiptomban napjainkban elterjedtté vált Sha3by tánc és a modern mozdulatművészet ötvözetével ismerteti meg az érdeklődőket. Részletek és jelentkezés: placcc.organiser@gmail.com.

BurnOut

A Kenyértörés c. előadás különleges fúziós konyhára alapuló és étkezési szokásainkat firtató előadásának megvalósítására crowd-funding kampányt indítottunk, ahol még a legkisebb támogatás is segít: https://stagehive.eu/hu/kampany/54.

Az Átváltozó Egyesület alapító tagjaival, Makkai Dániellel és Cserne Klárával szintén több éve együtt dolgozik a PLACCC. Most az Egyesület Apokalipszis-tréning c. játéksorozatának első elemét próbálhatja ki az idei fesztivál közönsége, továbbá a kutatási és alkotófolyamat dokumentációjából tekinthető meg kiállítás.

Somló Dávid szintén visszatérő fellépőnk: idén Drift c. egyórás köztéri hangkoreográfiája lesz a Hősök terén.

Ezzat Ismail

A PLACCC törekszik arra, hogy a magyarországi művészeti felsőoktatási intézményekkel együttműködve azok hallgatóinak lehetőséget adjon arra, hogy a helyspecifikus alkotásaikat az egyetemek falain túl, szélesebb közönség előtt is bemutathassák. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel 2018-ban megvalósított közös projektünket követően idén a MOME Építészeti Intézetének diákjai, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturgszakos hallgatói mutatkoznak be a fesztivál keretében.

Majdnem egy hónapon keresztül tartó fesztiválunkat a finn-flamand Nada Gambier és az angol Mark Etchells csepeli gyerekekkel készített A város hangja c. előadása zárja.

Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet. Programjaink nem színháztermekben vagy galériákban valósulnak meg, hanem jól ismert köztereken és a „talált” helyszíneken. A művészek az épületeket, utcákat, városi tárgyakat nem díszletként használják, hanem újraértelmezik.

A fesztivál részletes programja itt található.