Itt A Nagy Gatsby – Zenés party két részben a Vígszínházban

2019 szeptember 02. hétfő, 13:41

A három fiatal alkotó 2017 október 11-én jutott arra az elhatározásra, hogy A nagy Gatsbyt választják egy új színpadi műfaj megteremtésére.

A produkcióról:

A klasszikus musical zárt zenei betétjeivel ellentétben egy összetettebb, zenés színházi produkció megalkotására törekedtek, amelyben nem feltétlenül zárt számokat hallunk, hanem a beszédfolyamot akár csak egy-két sor zene szakítja meg.

A száz évvel ezelőtt játszódó történet kísértetiesen emlékeztet a ma városainak hangulatára.

Az első világháború utáni években megrendült az emberiség valóságról alkotott képe, nyüzsgő, kábult éjszakákban kerestek új értemet, amit Fitzgerald a csillogó magány korszakának nevezett.

Az „elveszett nemzedék” írójaként, környezete extázisát és élettragédiáit figyelve, ezzel a különleges szerelmi történettel kívánt alternatívát mutatni a felszínes csillogással szemben. F. Scott Fitzgerald kultikus regényének szereplői a híres filmváltozatok után, most a Víg színpadán is életre kelnek.

A fiatal alkotók Gatsby és Daisy szerelmén keresztül arra keresik a választ, hogy vajon valóban a körülöttünk lévő világ jelenti a valóságot, vagy csak egyetlen igaz pillanat van, amiért egész életünkben küzdenünk kell majd.

A színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila írta, aki egyúttal az előadás rendezője is.

Bemutató | 2019. szeptember 7. | Vígszínház

Az alkotók szavaival a darabról:

Vecsei H. Miklós:

„A nagy Gatsby a mi jelenlegi, őszinte állapotunk, egyúttal belátása annak, hogy szinte csak kérdésünk van magunk és a világ felé. Fitzgerald személyessége és megdöbbentő tisztánlátása a csillogásban komoly példaként áll előttünk akkor, amikor ellepik életünket a „smalltalkok” és az álarc hordás. Szeretnénk találni egy jó kérdést, ami zavarba ejt és kibillent minket ebből az állapotból. Talán, hogy most mi történik? Vagy, te hol vagy?”

ifj. Vidnyánszky Attila:

„A legnagyobb és legfontosabb felismerésünk a műhelymunka ereje, amivel az új darab születik. Lehetőségünk van a próbafolyamat közben, az alkotótársakkal együtt kitalálni azt a formavilágot, amit máskor, az olvasópróbára készen kell letennünk az asztalra. Arra teszünk kísérletet, hogy a színház nyelvén keresztül mutassuk meg, hogyan ér el ma, most hozzánk Fitzgerald varázslatos hangulatú, megrendítő története. Kiváltságos a helyzetünk, hogy éppen a Vígszínház nagyszínpadán van lehetőségünk erre az alkotófolyamatra egy ilyen csapattal.”

SZEREPLŐK és ALKOTÓK

Jay Gatsby………………………….. Wunderlich József
Daisy Buchanan…………………… Waskovics Andrea
Tom Buchanan…………………….. Ember Márk
Jordan Baker………………………….Szilágyi Csenge
Nick Carraway……………………… Ertl Zsombor e.h.
Meyer Wolfsheim…………………. Hegedűs D. Géza
George Wilson…………………….. Gyöngyösi Zoltán
Myrtle Wilson………………………. Márkus Luca e.h.
Konf…………………………………… Szántó Balázs
Era…………………………………….. Zoltán Áron
Nszié………………………………….. Csapó Attila
Madam Warhol…………………….. Balázsovits Edit
Egy, Kettő, Rendőrség………….. Gados Béla
Chester McKee……………………. Tóth András
Papa Daiquiri………………………. Viszt Attila
Cathrine Mckee…………………… Antóci Dorottya e.h.
Sandacsacsás…………………….. Rudolf Szonja e.h.
A szaxofon mögött……………….. Dino Benjamin e.h.
T. Capote……………………………. Reider Péter e.h.

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
A rendező munkatársa: Patkós Gergő, Szládek Kata                 
Verekedés: Balázs László
Díszlet: Pater Sparrow
Jelmez: Pusztai Judit
Koreográfus: Bakó Gábor     
Sztepp: Bóbis László
Hangszerelés: Kovács Adrán, Mester Dávid
Elektronikus hangszerelés: Terjék Gábor
Zenei vezető: Mester Dávid
Dramaturg: Vörös Róbert
Vezényel: Kovács Adrián/Mester Dávid