Honderű – Spiró-darabot rendezett Valló Péter a Pestiben

2019 szeptember 05. csütörtök, 7:00

A Pesti Színház 2019-2020-as színházi évadának első bemutatója, Spiró György Honderű című komédiája nagyszerű művészek jutalomjátékát ígéri.

Kern András Pukánszky, Börcsök Enikõ Annamari, Lukács Sándor Frídhof és Márton András Zoltánffy szerepében. Fotó / Illyés Tibor

Ajánló a darab elé:

Három sokat megélt öregúr barátnőjüknél, Annamarinál beszélnek meg találkozót. A látogatás célja azonban nem egy kellemes beszélgetés, nem is a nosztalgiázás – ahogy a háziasszony gondolja -, a régen nem látott barátok egy becsületbeli ügy végére akarnak pontot tenni. A vendégek érkezése előtt váratlanul betoppan egy fiatal végrehajtó, aki Annamari tartozása fejében foglalni készül a lakásban – bármit, ami mozdítható. A többszörös özvegy ugyanis a számláit – kivéve a telefont – meggyőződésből nem fizeti be. A végrehajtó legnagyobb meglepetésére, Annamari szemrebbenés nélkül tenne eleget a végrehajtásnak, de ma rég látott barátait várja.

Kern András / Fotó / Illyés Tibor

A szerző szavaival a darabról:

A Honderű című nagysikerű komédia felkérésre született, mintegy két hónap alatt.

Ennek kapcsán Spiró György úgy fogalmazott: „1997 január végén felkértek, hogy írjak egy „nyári” szerepet Tolnay Klárinak. Az első, amire szükségem volt, hogy körvonalazzam azt a társadalmi közeget, ami a művésznőt övezi, amivel teljesen azonosulni tud. Azt viszont nem tudtam, hogy mindezt hogyan tudnám megfogni. Elmentem hát a Széchenyi könyvtárba és ott szerencsémre rábukkantam egy osztálynaplóra, amit 8 éven át vezettek ciszterci diákok. Az osztálynaplóból kiderült számomra, hogy pontosan ugyanolyan szellemiséggel tanították őket, mint engem jó pár évtizeddel később egy kültelki gimnáziumban. Ennek a felismerésnek köszönhetően vissza tudtam nyúlni a hangulathoz, és hirtelen otthon éreztem magam ebben a közegben. Tolnay Klári végül színpadon nem, de a rádióban eljátszotta a szerepet.”

Márton András, Börcsök Enikõ, Kern András, Orosz Ákos és Lukács Sándor / Fotó / Illyés Tibor

Spiró György így írt saját művéről: „A keresztény középosztály legjobbjairól írtam meg a Honderűt, és nagyon szeretem. Jó volt árnyaltan és pontosan fogalmazó szereplők lelkéből megszólalni az általános szellemi romlásban, jó volt elidőzni e bölcs és tapasztalt emberek között.”

Bemutató | 2019. szeptember 6. | Pesti Színház

Kern András, Börcsök Enikő, Lukács Sándor, Márton András / Fotó: Szkárossy Zsuzsa 

SZEREPLŐK és ALKOTÓK:

Annamari Börcsök Enikő
Frídhof Lukács Sándor
Pukánszky Kern András
Zoltánffy Márton András
Vancsura Orosz Ákos

Díszlet: SZLÁVIK ISTVÁN 
Jelmez: SZAKÁCS GYÖRGYI
Dramaturg: BALASSA ESZTER
Rendező: VALLÓ PÉTER