Jordán Tamás meglepetéssel készül a Pozsonyi Piknikre

2019 szeptember 05. csütörtök, 21:14

Ismét piknikeznek Lipócia polgárai. Szeptember 7-én megnyílnak a tematikus utcák, megelevenedik a három színpad. Idén már nem egyesületük, hanem a XIII. kerületi önkormányzat az újlipótvárosi Pozsonyi Piknik rendezvénysorozatának a tulajdonosa – számolt be a Magyar Narancs.


A Magyar Narancs interjújából:

Szellemiségében, tartalmában, értékeiben, alapító közreműködőinek személyében azonban továbbra is megmarad civil összművészeti kulturális fesztiválnak – ígéri Beke Kata, a Festum Rendezvényszalon ügyvezetője, programigazgatója. Az önkormányzat ugyanis a Festumot bízta meg az eredetileg a Láng Téka Könyvesbolt által kitalált és a Pozsonyi Piknik Egyesület által megvalósított piknik idei és jövőbeni lebonyolításával.

Beke Kata

Arról, miért váltott tulajdonost a jó idő esetén 60-80 ezer embert is vonzó kulturális esemény, Beke Kata elmondta: “Egyszerűen kinőtte az egyesületi formát. Észszerűnek látszott az önkormányzati háttér és egy olyan cég, amelynek van szervezési rutinja, és hasonlóan gondolkodik a kultúráról. Az alapítók – mint például Rédei Éva, aki fáradhatatlan és ötletekkel teli vezetője volt eddig a rendezvénynek, vagy Csáki Judit színházkritikus, a Rakpart Nagyszínpad háziasszonya és más meghatározó közreműködők – továbbra is aktív, alkotó személyiségei, közreműködői maradnak a pikniknek.”

Az idei eseménysorozatról szólva kifejtette: “Rengeteg programunk lesz, gondoljon bele, 90 kitelepülő színház, rengeteg irodalmi esemény, dedikálás, zene, tánc. Új találkozási alkalmakat teremtünk a családoknak, a gyerekeknek. Nemcsak a Gyerekutcában és a Tündérkert Gyerkőcszínpadon találnak maguknak programokat, hanem a Tündérkert MeseRengeteg-zöldszigeten is, reggeltől estig. A zenében erőteljesebben fordulunk a dzsessz és a klasszikus muzsika felé. A Balzac utca és a Szent István park sarkán a Fidelio Színpódium pedig sok izgalmas előadással, irodalommal, zenével várja a nézőket.”

A városrész szülöttje Radnóti Miklós. A Fidelio Színpódiumon Jordán Tamás színművész, a helyszín védnöke kapta a jogot arra, hogy az általa kiválasztott Radnóti-verset elmondja a pikniken. Ennek kapcsán Beke Kata elárulta: “Nagy meglepetés lesz az ő fellépése. A Rózsavölgyi Szalonnal együtt ötvenperces produkció született, és ebben majd… de ez maradjon titok az előadásig. A jövő évi piknikre egyébként már megterveztünk egy Radnóti-sétát, ennek keretében a költő számára fontos helyeket látogatjuk meg.”

Beke Kata hozzátette: “Egy ekkora rendezvényen mindig jelen van a tömegkultúra is. Ez azonban sem az előadó-művészetben, sem a gasztrokultúrában nem jelenthet igénytelenséget, mert ez az egész piknik színvonalát rontaná le.”

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.