Dolhai Attilával, Simon Boglárkával és Fehér Adriennel készül a ONCE/Egyszer… musical

2019 szeptember 09. hétfő, 8:27

Szeptember 20-án megérkezik a Madách Színházba a ONCE/Egyszer… című, többszörös Tony-díjas musical, melyből a héten először hallhattak részleteket a nézők.

A Hunyadi téren megrendezett háromszámos kiskoncert után Dolhai Attila, Simon Boglárka és Fehér Adrienn is mesélt nekünk a készülő produkcióról, szerepükről és arról, hogy szerintük miben rejlik a mű ereje.

Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója a koncert előtt elárulta, magyarországi ősbemutatóra készülnek. John Carney 2007-es filmjéből készült színházi változat, mely egy ír fiú és egy cseh lány szerelmi történetét meséli el.

A történet főhőse éppen az álmait készül feladni, amikor egy cseh lány egyszerre mély érdeklődést mutat a szerelmes dalai iránt, és pozitív személyisége új perspektívát ad a zenésznek. Kölcsönös vonzalmukat beárnyékolják a múlt lezáratlan szerelmei, mégis, ez a valószerűtlen kapcsolat mélyebbnek és összetettebbnek bizonyul egy átlagos románcnál.

Ahogy a film, úgy a musical zenéjét és szövegét is Glen Hansard és Markéta Irglová írta. A darab különlegessége, hogy a színművészek egyben a zenekar tagjai is, akik magas színvonalon játszanak.

A ONCE/Egyszer… első nyilvános bemutatkozása után Simon Boglárka elárulta, nagyon várta, hogy újra elkezdődjenek a próbák, hiszen már a finishnél tartanak.

“Ez egy rendkívüli darab, nagyon jó rendezésben. Izgatottan várom a bemutatót. Olyan típus vagyok, aki a szünetek, leállások alatt sem tudja teljesen elengedni a szerepét. Most is egy nagy feladat előtt állok, sokat gondolkoztam az elmúlt hetekben a karakteremen. Az első időszak, a szövegtanulás és a lépések elsajátítása után már birtokában vagyunk az alaptudásnak és ilyenkor már van időm arra is, hogy végiggondoljam miről is szól ez a mű, mi érint meg benne, miben hasonlítunk egymásra a lánnyal. Szeretem megélni és nem csak eljátszani a szerepeimet és ha megtalálom a hasonlóságot közöttünk, szerintem izgalmasabbá is válik a karakter.”

Simon Boglárka elmondta: a nézők számára közeli lesz a történet, hiszen bárki magára ismerhet benne. Úgy véli, a műben mai problémák kerülnek felszínre, legyen szó a fiúról, aki kilátástalan helyzetében feladja az álmodozást, vagy a lányról, aki egyedül él gyermekével.

Fehér Adrienn a lányok édesanyját játssza a musicalben. Úgy fogalmazott: “A ONCE egyszerűsége és mélysége megrendítő számomra. A karakterek elég szélsőségesek, egy cseh kolónia tagjai, akik Dublinban próbálnak új életet kezdeni. Vicces, kemény akcentussal rendelkező anyukát alakítok, abszolút jutalomjáték ez a szerep számomra” – hangsúlyozta.

Fehér Adrienn is kiemelte, nagy dolognak tartja, hogy előadás közben zenélnek, prózát mondanak, énekelnek és táncolnak egyszerre.

“A próbaidőszak rávilágított arra is: hinni kell abban, hogy érdemes bemenni a zongoraórára öt évesen, hogy akárhányszor visszapattansz a pályáról, akkor is beleteszed a munkát. Én azt mondhatom, talán most ért be a rengeteg befektetett energia. Sokat képeztem magam a színjátszás mellett zenészként is, és persze az idegrendszeremet is meg kellett őrizni ahhoz, hogy teljes nyugalommal tudjak felállni a színpadra, hogy mindent oda tudjak adni” – tette hozzá.

“Válogatott csapattal dolgozunk, akik mind komoly zenei, színházi háttérrel rendelkeznek. A történet azért is zseniális, mert tulajdonképpen mindenkivel megeshet és én is ebben a szituációban élek. A számtalan nehézség ellenére is mindig felállsz és elindulsz és a hited végül odavisz, hogy boldog és önazonos leszel, és megtalálod a helyed akkor is, ha ez egy nehéz világ – erről is szól” – fűzte hozzá Fehér Adrienn.

Dolhai Attila szerint valóban annyira mai a téma és a figura, akit játszik, hogy talán egy kicsit könnyebben bele tudott helyezkedni. “Persze ennek megvan a csapdája is, hiszen ilyenkor az ember hozza a saját kliséit, szokásait, ami ugyan segíthet, mert ha hitelesek akarunk lenni, a saját érzéseinkből is táplálkozunk. De te is tudod, a legegyszerűbb a legnehezebb. És talán ez a titkok nyitja: egyszerűnek lenni.”

A színész elmondta, kihívás számára az is, hogy egy új csapattal dolgozik, hogy az előadás közben zenél, gitározik. “Nagyon szerethető a mű. Tompos Kátyával és Zöld Csabával osztálytársak voltunk az egyetemen, jó most együtt dolgozni és a próbákon a régi cinkosság is előjön. Gubik Petrával még nem játszottunk szerelmespárt, Simon Bogival is most dolgozom először és nagyon élvezem. Izgalmas figyelni, hogy mind a három lány másképp fogalmazza meg a szerepet.”

 Arra a kérdésre, hogy miben rejlik a darab ereje, Dolhai Attila elárulta: “Ma már mindenki arra vágyik, hogy érkezzen valaki az életébe, aki biztat, energiát és erőt ad, akitől szárnyakat kap – és a ONCE teljesíti ezt a küldetést. Szirtes Tanár úrral pedig nagyon jó élmény ennyi év után újra együtt dolgozni.”

A darab John Carney azonos című filmjének színpadi változata. Nyolc Tony-díjjal és két Laurence Olivier-díjjal jutalmazták, betétdala Oscar-díjat nyert, a musical pedig a Legjobb zenés színházi album Grammy-díját is elnyerte. A Madách Színház előadásának főszereplője Dolhai Attila, Zöld Csaba, Gubik Petra, Simon Boglárka és Tompos Kátya lesz.

A bemutatót 2019. szeptember 20-21-22-én tartják.

A musicalben mások mellett Békefi Viktória, Szemerédi Bernadett, Balog Tímea, Pethő Dorottya, Fehér Adrienn, Sáfár Mónika, Csuha Lajos, Fillár István, Barát Attila, Lőrincz Sándor, Magyar Attila, Sándor Dávid, Borsányi Dániel, Sánta László, Krausz Gergő, Mező Zoltán, Csintalan Márk, Scheich Dávid, Némedi Árpád, Borbély Brigitta, Vincze Katalin is szerepet kapott.

A díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Rományi Nóra tervezi, a koreográfus Tihanyi Ákos. A darabot Bárány Ferenc és Puller István fordította.

Vass Kata / Színház.org