„A Csárdáskirálynő Szilviájával egy álom vált valóra” – Kiss Diána válaszolt

2019 szeptember 10. kedd, 10:04

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon még Staziként állt színpadra, a Nagymező utcában azonban már Szilviát alakítja Kiss Diána, aki a Papagenónak arról is mesélt, hogy nagy álma vált valóra

A Papageno cikkéből:

Kiss Diána a Debreceni Egyetemen, majd a Zeneakadémián operaénekesként diplomázott. Arra a kérdésre, hogy az operett hogyan került a látókörébe és volt -e esetleg kurzusuk, amin beleszeretett a műfajba, így felelt: “Külön kurzus nem. Anna Netrebko felvételeit sokat hallgattam, és rátaláltam arra, amin egy schönbrunni szabadtéri koncerten Szilvia belépőjét énekli. Egy érzéki, erős, vagány, tüzes nőt hallasz, rengeteg energiával. Az akkora élményt jelentett, hogy tudtam, ha ezt a műfajt így is lehet, akkor én ezt akarom csinálni. Nem gondolom, hogy az Operettszínház vezetősége erről tudott, de a Csárdáskirálynő Szilviájával egy álom vált valóra. Amikor ez kiderült, madarat lehetett velem fogatni, és azt érzem, hogy belső fejlődést, előrelépést jelent az életemben minden tekintetben.”

Fotó: Gordon Eszter

Vidnyánszky Attila rendezésében szeptember 6-án mutatták be a Csárdáskirálynőt a Budapesti Operettszínházban. Az interjúban arról is szó esett, hogy a színésznő nyáron még Stázit játszotta a Margitszigeten, az Operettszínházban pedig már Szilviát alakítja.

“Van egy viccelődőbb, könnyedebb oldalam, ebből a szempontból Stázi nem áll tőlem távol, de attitűdben inkább Szilviának tartom magam. Nem éreztem magam kényelmetlenül, mert inspirált a feladat, de ott volt bennem a félsz, hiszen a két szerepet szinte párhuzamosan tanultam. Hiteles szerettem volna lenni Stáziként, és nem akartam csak külsőségekből megoldani. Aztán rájöttem, hogy másfelől kell megfognom, hiszen ez a lány nem a Marica grófnő Lizája, nem egy cserfes, locsi-fecsi kislány. Stázi egy Edvinnel egykorú fiatal arisztokrata nő, aki tisztában van a nőiességével, a vonzerejével, a társadalmi rangjával. Így már jóval könnyebben találtam hozzá kulcsot. Az viszont kihívás volt, hogy magamban elkülönítsem a két karaktert, az egyik ne nyomja rá a bélyeget a másikra. A nyári főpróbahéten ezért Szilviát el is felejtettem, csak Stázira koncentráltam, hogy a maximumot nyújthassam” – hangsúlyozta Kiss Diána.

Fotó: Gordon Eszter

Az évadban a János vitézben is bemutatkozik, az előadásban Iluskát alakítja majd. Kiss Diána elárulta, Iluska szintén szerepálma volt.

“A Csárdáskirálynőben koreográfusként már megismerkedtünk Bozsik Yvette-tel, aki a daljátékot rendezni fogja, kaptunk ízelítőt abból, hogyan gondolkodik a színházról, és biztos vagyok benne, hogy egy nagyon különleges előadást hozunk létre. Szinte operai igényű mű, közkedvelt, magyaros dallamokkal – ettől nagyobb segítséget nem kaphat egy énekes arra, hogy bevonzza a közönséget. A mi missziónk az, hogy az ő lelküket megérintsük. Én ide nem is munkába dolgozni jövök, hanem játszani és adni.”

A teljes interjút a Papageno oldalán olvashatják.