A világvége gyerekjáték. Vagy? – Folytatódik a PLACCC

2019 szeptember 10. kedd, 12:55

Szeptember 3-án elindult a Placcc a Ferenciek téri aluljáróban a BurnOuttal, de a java még hátra van.

A szervezők ajánlója:

Mi vár még ránk? Részesei lehetünk egy közös étkezésnek, ahol kiderül, mennyire vagyunk nyitottak arra, hogy másokkal megosszuk vacsoránkat. Felkészülhetünk a világvégére, és azt is megoszthatjuk másokkal, ezt hogyan tesszük. A szerencsések a 100 éves Emmi néni történeteinek lehetnek a tanúi a híres Libál optikában. Tasnádi Bencével megnézhetjük az elhagyatottan álló Magyar Szentföld Templomot a Hűvösvölgyben. Szeptember 28-án stílusosan a város sokoldalú és sokféle hangjával zárjuk a helyszínspecifikus művészeti alkotásokat bemutató nemzetközi fesztivált.

Szeptember 13. és 14. 17.00 és 19.00
Ziggurat Project (HU), Ezzat Ismail, Nermin Habib (EG): Kenyértörés / Would you have dinner with me?

Az egyiptomi és magyar konyha által ihletett előadásunk a közös étkezés és az étel megosztásának szokásait kutatja. A magyar és egyiptomi táncosok részvételi produkciója egy mozgásművészeti előadás és egy rendhagyó vacsora kombinációja.

Közös, annyit elárulhatunk, vegetáriánus vacsorára invitáljuk a nézőket – rendhagyó módon. Performatív non-verbális vacsoránk a közös étkezés közösségépítő vagy éppen kirekesztő természetét vizsgája. Az étel megosztására való nyitottságunk nem csak személyes szokásainkat és a társadalmi intimitással való viszonyunkat tükrözi, hanem kulturális hátterünket és politikai környezetünket is.

Az előadás bemutatójára Kairóban, a Townhouse Gallery-ben került sor 2019 májusában. Alkotók és előadók: Ezzat Ismail, Nermin Habib, Sarlós Flóra Eszter, Lukács Gergő.

Szeptember 16-tól 21-ig, naponta 17-20 óráig

APOKALIPSZIS TRÉNING
kiállítás és játékesemények felnőtteknek a világ végére való felkészülés jegyében
Helyszín: Budapest XI. kerület, Bercsényi utca 8-10. DEKORÁCIÓ
Belépődíj nincs, regisztráció sem szükséges, bármelyik programon részt vehet bárki.
A helyszínen a kapcsolódó kiállítás minden nap 17:00 és 20:00 közt megtekinthető, vagyis a programok időpontjától függetlenül is várják az érdeklődőket.

A VILÁGVÉGE GYEREKJÁTÉK

A szabad játék olyan képesség, amellyel eredetileg mindenki rendelkezik – de ha nem gyakorolja, mert nincs erre alkalmas, keretezés nélküli tér és idő, könnyen elveszíthető. Az Átváltozó Egyesület játszani tanítja azokat, akik a munka- vagy az iskolaévek során elfelejtettek önállóan, szabadon és kötöttségek nélkül képzelődni.

A tréning 16-án hétfőn kezdődik ünnepélyes megnyitóval, Biblia-alapú katasztrófa-meditációval, és 21-én zárul végítélet-játékkal, valamint világ vége búcsúbulival. (Részletes program a mellékletben.)

Az Átváltozó Egyesület egy megoldási kísérlet arra, hogy a létező intézmények, struktúrák és rendszerek működésképtelensége ellenére legyenek ötleteink, hogy mit lehet kezdeni egyáltalán magunkkal, egymással és a világgal.

A program készítői az Átváltozó egyesület tagjai és az Apokalipszis szakkör résztvevői: Cserne Klára, File Csilla, Hegedűs Miska, Hegymegi János, Kaincz Orsolya, Makkai Dániel, Pályi Márk, Poór Dotya.

Kiállítás installáció: Dani Boglárka

Szeptember 18-27.
A Színház és Filmművészeti Egyetem térspecifikus vizsgaelőadásai

A tavalyi tanévben a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves dramaturg-osztálya tanáruk, Garai Judit vezetésével térspecifikus előadásokat hoztak létre. Különböző helyszínek, különböző formák, egy dolog mégis azonos: mindegyik előadás érinti – így vagy úgy – a világvégét.

Szeptember 18. és 23. 10.00 és 17.00
Libál látszerész
Helyszín: Libál Optika (1053 Budapest, Veres Pálné utca 7.)

A híres Libál Optika híres optikusa, Emmi néni idén szeptemberben tölti be 100. életévét. Ez azt jelenti, hogy át kell adnia az általa vezetett üzlet vezetését, de még egyszer, utoljára fogadja a kedves kiválasztottak csoportját. Emmi néni mesél az életéről, kérdez a világról, és megjavítja, amit meg kell.

Koncepció, szöveg: Oláh-Bebesi Bori
Játssza: Bajor Lili

Szeptember 20., 23. és 25. 18.45
Magyar Szentföld Templom
Helyszín: Magyar Szentföld Templom (1021 Budapest, Heinrich István u. 3.)

Hamarosan új városi-séta sorozat indul ismert színészek, zenészek vezetésével. Igazán különleges, szívüknek kedves helyeken kalauzolják végig a résztvevőket. A sorozat első darabjaként a sétát Tasnádi Bence vezeti, a helyszín pedig a Magyar Szentföld Templom, Hűvösvölgyben.

Gyülekező: 18:30-kor a Templom előtt.
Meleg öltözet és kényelmes cipő viselése ajánlott.
Projektvezető: Törley-Havas Sára
Közreműködők: Tóth Zsófia, Kovács-Vajda Bence, Bódi Zsófia, Magamnál Jobban Kórus, Herczeg Dániel

Szeptember 28. 18:00
Nada Gambier (FI-BE) – Mark Etchells (UK): A város hangja
helyszín: hamarosan

A város hangja egy multidiszciplináris projekt, amely Európa-szerte a mindennapi élet szubjektív érzékelését állítja középpontjába, vegyítve egymással tényeket és fikciót, emlékeket és értelmezéseket, személyes és kollektív történeteket és történelmeket.

2015 és 2019 között Nada Gambier (FIN/BE), Mark Etchells (UK) es Thomas Kasebacher (AT) különböző európai városokba látogattak el, történeteket, emlékeket és megfigyeléseket gyűjtöttek a dolgok aktuális állásáról. Utazásaik során találkoztak szakácsokkal, rendőrökkel, mezőgazdászokkal, jogászokkal, aktivistákkal, tanárokkal, taxisokkal és sok-sok más emberrel, és velük együtt jártak körül olyan fogalmakat, mint az otthon, a változás vagy a vagyon.

2019 februárjában az alkotók tíz napot töltöttek Csepelen, elmélyedve a negyed ipari múltjában és jelenlegi helyzetében. Ezt követően Nada és Mark visszatérnek Csepelre, és helyi gyerekekkel közösen dolgoznak egy performatív idővonalon, amely a múlt kollektív emlékeit és a negyed lehetséges jövőjét vázolja fel. Az előadás a Flanders on the Move programsorozat része.