Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik Erzsébetvárosban

2019 szeptember 10. kedd, 13:07

A jövő évben, zsidó év szerint 5780-ban Erzsébetvárosban indul meg az Európában, de még a világon is egyedülálló projekt.

Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik a Csányi utca 3. alatt a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében.

A projekt indulásáról a helyszínen tartott sajtóbejárás keretében mesélt Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

A Gólem Színház megalakulása napjától kezdve, lassan 15 éve keresi állandó játszóhelyét. “Sokat, sokszor és sokakkal tárgyaltunk már mire eljutottunk Erzsébetvárosba. A zsidó negyed egyedi történelmi öröksége Budapestnek, ami különleges egész Európában. A legnagyobb különbség a krakkói, varsói vagy akár a bécsi hasonló negyedekkel szemben és az, ami igazán egyedivé teszi a “mi negyedünket”, az a benne történő valódi zsidó vircsaft. Itt élő közösséggel – boltokkal, működő zsinagógákkal, mikvével és még rengeteg tartozékával a zsidóságnak – találkozhat az idelátogató.  Ezért volt igazán boldog pillanat, amikor a 7. kerületi polgármester, majd a teljes közgyűlés is támogatta az ötletet és így most elindulhat, ami mindig is ide tartozott: egy zsidó kulturális központ. Minden, ami előadóművészet a Gólem Színházon innen és túl, egy év múlva a felújítás után helyet kap itt. Zenei, tánc és újcirkusz produkciókkal és természetesen színházi előadásokkal várjuk 2020 őszétől a közönséget minden évadban legalább kétszáz alkalommal” – mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

„A Gólem Színház már lassan két éve rendszeresen együttműködik az ERöMŰVHÁZ Nonprofit kft-vel, és azon belül is a Csányi 5-tel, ahol Európában egyedülálló gyűjteményt alakítottunk ki. Ez a tárlat a múlt századfordulós zsidóság élet- és lakáskörülményeit mutatja be az érdeklődőknek. A két helyszín, a Csányi utca 5 és a most induló Csányi 3 a Gólem Színházzal kerületünk átfogó kulturális koncepciójának komoly bázisává válik. Ennek a koncepciónak a lényege, hogy a Csányi utca az Erzsébetvárosi ‘kultúrnegyed’ létrejöttének kiindulópontja lesz. Nagyon örülünk neki, hogy önkormányzatunk segítségével a Gólem Színház megfelelő otthonra talált a régi zsidó negyedben. Reméljük, az elkövetkező tíz évben és azt követően is a színház kerületünk kulturális életének elválaszthatatlan része lesz. Külön öröm a számunkra, hogy az Erzsébetvárosban élő nemzetiségek és vallási kisebbségek kultúráját bemutató KULT7 Fesztiválunkon tudjuk megosztani ezt a nagyszerű hírt a kultúrát szerető közönséggel és a sajtó képviselőivel” – mondta Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

A  Zsidó Előadóművészeti Központ nem csak a Gólem Színház előadásainak ad majd otthont, hanem tánc, opera, jazz és más zenei produkcióknak is teret kínál, a kerületi művészektől kezdve egészen a nemzetközi sztárokig. Az új központ célja, hogy különleges és egyedülálló programkínálatot nyújtson a zsidó tematikájú előadóművészet területén, de akár képző és vizuális művészeti projektek is megvalósulhassanak. Emellett az oktatás, az ismeretterjesztés, valamint a fejlesztési programok kaptak helyet az intézményben.

A teljesség igénye nélkül egy pár program a tervezett kínálatból:
– A Gólem Színház teljes repertoárja
– Tematikájában a központba illő előadások befogadása, vendégjátékok szervezése vidékről és külföldről
– Inkubátor programok vezetése az előadóműveszetek területén (drámapályázatok, próbaterem és mentorálás, stb.)
– Előadóművészeti tanoda: színész és táncos képzés amatőröknek és mesterkurzusok profiknak
– A Zsidó Színházak Szövetségének európai központjaként szakmai fórumok szervezése
– Különleges, a zsidó konyhát és a hagyományos péksüteményeket modern köntösben bemutató kávézó és bisztró

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételekkel 10 évre adja használatba a Csányi u. 3. szám alatt egykor mézeskalács műhelyként és pékségként működő közel 500 négyzetméteres teret. A következő egy évben a Gólem csapata saját tartalékai kiegészítéseként számos forráslehetőséget – pályázatok, magántámogatók, közösségi finanszírozás – felhasználva igyekszik összegyűjteni a nyitáshoz szükséges közel 70 millió forintot. A szükséges munkálatok elvégzése után a nyitást 2020 nyarára tervezik. A projekt alakulását az érdeklődők a www.golemszinhaz.hu weboldalon és a Gólem Színház közösségi média felületein követhetik nyomon.