“Kell egy hely” – Interjú Gáspár Annával az Új bábszínház Újbudán sorozatról

2019 szeptember 12. csütörtök, 6:01

Elindult az „Új bábszínház Újbudán” harmadik évada, a Manna Matiné sorozat minden hónap második vasárnapján jelentkezik a B32-ben. Délelőtt egy gyerek, este egy felnőtt bábelőadást láthatnak a Bartók Boulevard összművészeti terében a nézők, akik idén már bérletet is válthatnak független bábosok produkcióira. A sorozatról Gáspár Annát, a Manna vezetőjét kérdeztük.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Honnan jött az ötlet, hogy Újbudán egy új bábszínház szülessen?

A Manna független színházi ernyőszervezetként színházi alkotók ötleteinek megvalósítását segíti már több mint tíz éve. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen négy-ötévente végez egy maréknyi bábrendező és egy osztálynyi bábszínész. Közülük sokan szeretnék kipróbálni magukat a fővárosi és vidéki bábszínházaink színpadain kívül is, sőt a diplomájukhoz már kész előadásokat kell létrehozniuk. Gyakran már ezek a diplomamunkák is olyan alkotások, melyek nagy érdeklődésre tarthatnának számot, ha az Egyetem falain kívül is műsorára tűzné egy színház – de ez az, ami már nem történik meg. Van két nagy múltú bábszínháza a fővárosnak, de ők nem tudnak helyet és lehetőséget adni egy pályakezdőnek ilyenformán, hogy a kész munkáját bemutathatná, és tovább is játszhatná. Ekkor kellene elkezdeni keresniük az alkotóknak, hogy hol van olyan játszóhely, melynek a repertoárjába beleférne vagy beleillene egy-egy frissen született bábelőadás. Az Egyetemen erre vonatkozó ismereteket nagyon keveset szereznek a hallgatók, így nem indulnak neki, vagy nem is jut eszükbe, hogy a saját produkciójukat eladják, ám ha mégis megpróbálják számtalan akadályba ütköznek. Épp a bábműfaj az, aminek csupán a két prosperáló bábszínházunk ad egyedüli otthont a fővárosban, más államilag finanszírozott budapesti intézmény műsorán ritkán látunk bábos előadásokat. Ezért fogalmazódott meg bennem évekkel ezelőtt, hogy kellene egy hely, ami fogadja, akár összegyűjti ezeket a független ötletből született bábelőadásokat a fővárosban.

Barna Zsombor / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Miért a B32 lett az otthona a független bábszínházi kezdeményezésnek?

A B32 Kultúrtér az elmúlt évek alatt egyre erősödő független színházi platformmá vált, hiszen itt hoz létre előadásokat Hajdu Szabolcs, több produkciót befogadtak a Nézőművészeti Kft.-től, lehetőséget adtak a Másik Oldal független társulatnak, a Láthatáron Csoportnak és a Mannának is, hogy a színházteremben dolgozzon. Közben csodálatos fúzió, hogy a B32 repertoárján van zene, irodalom, és képzőművészet is, hiszen rendelkeznek két kiállítótérrel. Emellett még olyan helyspecifikus előadást is be tudtak mutatni, mint a Madárka, ami az intézmény egy másik terében játszódik pár lépésnyire a B32 bejáratától. A Bartók Boulevardon egy olyan összművészeti központtá és egyben közösségi térré fejlődött ez az intézmény, ami már nem csak a környékben élőket vonzza oda.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Hogyan válogattátok össze az évad programját?

Az Új bábszínház Újbudán programsorozat megálmodásához nagyon nagy segítséget jelentett az ESZME, a bábosok ernyőszervezetének, támogatása. Csató Kata, az egyesület elnöke lett a Manna Matiné szakmai tanácsadója, aki segített összeállítani a teljes évad műsorát. A szakmai tematika továbbra is a független bábelőadások bemutatása és a tehetséggondozás, vagyis olyan előadásoknak adunk lehetőséget, melyek más úton nem jutnának el a fővárosi közönség elé, vagy olyanoknak, melyek az ifjú, friss diplomások ötleteiből készülnek. Szerettük volna, ha a független bábszínházak palettájának szinte minden színét meg tudjuk mutatni, de persze erre az évad kilenc hónapjának egy-egy napja áll csak rendelkezésünkre. Hatalmas lépés, hogy a B32 nyitott volt a rendszeres bábos napok bevezetésére, és most minden hónap második vasárnapja csak a bábosoké lehet a Kultúrtérben. Reméljük, hogy a családok és felnőtt bábszínház iránt érdeklődők is gyorsan megszokják majd, hogy mindig ezt a napot írják fel a naptárjukba. Ugyanis nem csak gyerekelőadásokat hívtunk, hanem esténként – ezeken a bizonyos vasárnapokon – felnőtteknek is válogattunk bábelőadásokat. Illetve beemeltünk egy-két olyan produkciót vidéki bábszínházakból, melyeket fontosnak tartunk, hogy láthassák a nézők a fővárosban is. Ilyen a Ciróka Hamlet előadása, vagy a Mesebolt Bábszínház Tamás Könyve című előadása. 2020-ban pedig bemutatókkal is készülünk, az ESZME produkciójának adunk helyet februárban, ami egy felnőtteknek szóló előadás lesz, májusban pedig egy fiatal csapat új darabját láthatja majd a közönség elsőként a B32-ben. Nagyon jó érzés, hogy egy ilyen kezdeményezés nem csak a már jól működő független formációknak és befutott alkotóknak hanem a pályakezdőknek, és a nagy múltú csapatok új gondolatainak is tud teret adni.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Rögtön az évad elején egy tematikus nappal is készültök, mi lesz a „haláli bábos napon”?

A válogatás közben döbbentem rá, hogy egyre több előadás kerül elém, ami a halállal foglalkozik. Fontosnak tartom, hogy tudjunk erről a témáról is beszélni, és megmutassuk, hogy ez a műfaj milyen gazdag fantáziával közelít a tabunak tartott halálhoz, ráadásul minden korosztály számára kínálva előadást. Ezért a halottak napja tiszteletére egy extra napot iktattunk a programba, október 27-én, amikor a kisiskolásoknak, középiskolásoknak és felnőtteknek is mutatunk egy-egy bábelőadást, mely csodálatosan beszél a halálról, és egyben segít feldolgozni az elvesztés fájdalmát, erősíti az elfogadást, és azt, hogy szabad erről beszélni. Igyekszünk a kísérőfoglalkozásokon is lehetőséget adni a beszélgetésre.

Más alkalmakkor is lesz kísérőprogram is a bábelődásokhoz?

Minden alkalommal tervezzük, hogy a gyerekelőadásokat, amelyek délelőtt 10:30-kor kezdődnek valamilyen interaktív foglalkozás követ majd. Szeretnénk kihasználni a tér adta összművészeti sugallatot, és bevonni ezekbe az alkalmakba a zenét és a képzőművészetet is. A terveink szerint lesz rögtönzött kiállítás tárlatvezetéssel, drámajáték és más kreatív foglalkozás is azoknak, akinek kedvük van velünk maradni egy-egy előadás után. A kísérőprogramok ingyenesek.

A harmadik évad nagy lendülettel indult szeptember 8-án egy teltházas Vitéz László előadással, vajon merre fejlődhet tovább a független bábszínház ötlete?

Mivel a Manna független színházi szereplő, vagyis nem normatív a finanszírozása, csak addig tudjuk folytatni ezt a programsorozatot, amíg ezt a pályázati támogatások lehetővé teszik. Nagyon bizonytalan a helyzetünk, semmilyen garancia nincs most arra, hogy lesz negyedik évada is ennek a kezdeményezésnek, de reménykedünk, hogy mind a kerületnek, mind a kulturális terület számára fontos, hogy Újbudán továbbra is megmutatkozhasson a független bábszínház színe-java.