A királyi úton – Máté Gábor rendezi Jelinek darabját a Katonában

2019 szeptember 14. szombat, 7:00

Október 5-én mutatja be a Katona József Színház Elfriede Jelinek A királyi úton című darabját Csoma Judit, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Pálmai Anna és Pelsőczy Réka szereplésével a Sufniban.

Elek Ferenc, Pálmai Anna / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

A Katona ajánlója:

„Általában azt szeretném, ha a Muppet show-ból vett figurák lennének a szereplők. De ha ez nem megy, talán emlékeztessen rájuk valami, egy vállra omló elmebaj, akarom mondani, szalmahaj, egy levehető fej, egy helyes béka, stb. Tessék a fantáziát bekapcsolni! A szereplők valamennyien vakok. Egyesek vak látnokok, ők fehér bottal jönnek, mások vak királyok, rajtuk korona van” – írja Elfriede Jelinek A királyi úton című szövegfolyam elején, amelyet állítólag már Trump elnökké választásának estéjén elkezdett írni.

Pálmai Anna / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

A darab valóban Trumpról szól (bár a neve egyszer sem hangzik el), a populizmus térhódításáról, a mai világ amorális diktátorairól, illetve arról a tehetetlenségről és tanácstalanságról, amelyet a szerző a világ állapota láttán érez.

Elek Ferenc, Pálmai Anna, Csoma Judit, Pelsőczy Réka / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

A királyt ünnepli a tömeg, ám a megválasztásával olyan erő szabadul el, olyan világnézet nyer ismét létjogosultságot, amely szükségszerűen gyűlölettel, dühvel és erőszakkal párosul. Olyan világ jön létre, amelyben az igazság és a hazugság egyenértékű, nem hallatszanak a gondolkodók szavai, az értelmiség tehetetlenül figyeli az ostobaság és az erőszak robbanásszerű terjedését. A királyi út egyszerre keresztút, zsákutca és válaszút, ahol az dől el, hogyan élünk majd a jövőben.

Elek Ferenc, Pálmai Anna / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

Az évad további bemutatóiról:

Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját mutatják be a nagyszínpadon Ascher Tamás rendezésében.

Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: Katona József Bánk bánját Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Bocsárdi László rendezi Molière Tartuffe c. vígjátékát a nagyszínpadon.

Elek Ferenc, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

2020 márciusában Zsámbéki Gábor A császár munkacímű előadását mutatják be a Kamrában. A darab Ryszard Kapuściński egykori lengyel újságíró riportjainak szövegeiből készül. Ezt követően Jean Racine Phaedra c. drámáját – Kemény Zsófi átiratában – Székely Kriszta viszi színre a nagyszínpadon.

A következő évad két utolsó bemutatóját májusban tartják: a Kamrában Térey János Káli holtak című regényéből készül előadás Dömötör András rendezésében, miközben Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját Gothár Péter állítja színpadra.

Elek Ferenc / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

A királyi úton

Írta: Elfriede Jelinek. Fordította: Halasi Zoltán.
Szereplők: Csoma Judit, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, valamint Szacsvay László és Ujlaki Dénes (filmfelvételről)

Látvány: Katics Veronika, Simon Ferenc István. Videó: Török Marcell. Zene: Dargay Marcell. Koreográfus: Fejes Kitty. Dramaturg: Török Tamara, Halasi Zoltán. Asszisztens: Fejes Vera. Rendező: Máté Gábor.

Bemutató: 2019. október 5.