“A Baltazár Színház arra is jó, hogy a pszichés gátat átszakítsa”

2019 szeptember 17. kedd, 8:11

Vörös István 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával. Az írót a társulat legújabb, Por című bemutatója kapcsán kérdezte a Fidelio.

A Fidelio cikkéből:

A Por egy korábbi előadás, a Pitypang folytatása, Vörös István azonban csak felvételről látta, mielőtt elkezdtek a Porral dolgozni. “A Pitypang szövege a próbák közben alakult ki improvizációkból. A kiindulási pont Karinthy Frigyes azonos című verse volt, a történetet pedig főleg mozgással építette fel Réti-Harmath Olívia rendező és Farkas Dorka koreográfus. A Pornál már fontosnak tartották, hogy az alap egy drámaszöveg legyen, ezért kértek fel engem a megírására” – számolt be az alkotó.

Baltazár Színház: Pitypang / Fotó: Hübner Dorka

Az író elmondta, a Porban azt próbálta megmutatni, hogyan tükröződik a Pitypang világa a mában, egy mindennapibb, porosabb verzióban. Arról is beszélt, mi inspirálta legjobban a Pitypangban. “Leginkább a versek, hiszen azokból tudok legjobban kiindulni, a másik a szabadság, hogy nem kellett szabályos darabot írnom, aminek van eleje, közepe, vége, amiben van konfliktus, ahogy azt megszoktuk egy drámától. Persze eleje és vége a Pornak is van, és vannak benne minikonfliktusok is, de lehetőségem adódott a költészet felerősítésére a dramatikus szövegben” – fogalmazott Vörös István.

“Szerintem elég, ha a nézők beülnek, és hagyják, hogy hasson rájuk egy-egy előadás. Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt volt az első közös munkám a társulattal, a Repülési engedély – angyaloknak, ami egy utcaszínházi előadás volt. Emlékszem egy esetre, amikor az arra járó munkások megálltak, nézni kezdték és ott maradtak. Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik Baltazárt nézni. (…) Valójában a Baltazár arra is jó, hogy a pszichés gátat átszakítsa. Azzal szembesít minket, hogy azok az emberek, akiket alapvetően hátrányos helyzetűnek gondolnánk, tulajdonképpen mennyit tudnak adni, mi mindenre képesek” – mondta a társulat új előadásának szerzője.

A teljes interjú itt olvasható.