“Légy jelen!” – Hazai és németországi bemutatóval, rövidfilmmel is készül a STEREO AKT

2019 szeptember 20. péntek, 12:39

A STEREO AKT csapata turnékkal, egy magyarországi és egy német bemutatóval, egy készülő rövidfilmmel, valamint az elmúlt évek legsikeresebb repertoár előadásaival, és más különleges eseményekkel vág neki a 2019/2020-es évadnak!

A Boross Martin rendező körül megszilárdult, állandósuló csapat két turnéval kezdi az évadot. Szeptember közepén a kolozsvári ZUG-ban kerülnek bemutatásra a Tisztasági festés, valamint az ETIKETT, avagy A tökéletes ember c. előadások, a Divadelna Nitra fesztivál keretében pedig a társulat Cím nélkül c., hajléktalanságról szóló színházi társasjátékát ismerheti meg a nyitrai fesztivál közönsége.

European Freaks / Fotó: Marko Knab

European Freaks – Üzenjünk Brüsszelnek! címen készül a társulat új magyarországi bemutatója. A társulat új előadásában arra keresi a választ, hogy vajon tényleg kiüresedett maszlag-e az Európa-brand, vagy csak hullámvölgybe került az európai életérzés? Mi történt az európai ideával?

A STEREO AKT Eurohumanoid robotjai az EU 2.0 létrehozásán fáradoznak. Helyi polgárok részvételével egy fókuszcsoportos kutatásba fognak, hogy megértsék, mik az átlagos európai ember vágyai, rémálmai és bűnei. Megfigyeléseik által talán mi is megérthetjük, hogy mi a teendő az EU-val: kozmetikai beavatkozás, ráncfelvarrás; vagy újraélesztés a következő lépés?

A Zimmertheater Tübingennel közösen, eredetileg Németországban létrehozott, civil lakosok közreműködésével megvalósuló részvételi színházi előadás magyar nyelvű fesztivál különkiadása a Bánkitó Fesztiválon debütált, a magyar színpadi változat bemutatójára a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül sor 2019. november 26-án.

Cím nélkül / Fotó: Bartha Máté

A társulat idén ősszel különleges vállalkozásba fog. Rövidfilmet készítenek egykori, nagysikerű, Promenád c. előadásukból. A színházi utazásban a nézők egy busz fedélzetéről követték a városban játszódó jeleneteket. Az előadás három változatát öt városban, összesen 120 alkalommal játszották, most ősszel pedig filmre viszik a rendhagyó művészeti projektet.

Tavasszal a berlini Volksbühne által szervezett POSTWEST fesztiválra készít előadást a társulat. A német főváros egyik leghíresebb színháza 7 közép- és kelet-európai színházat kért fel, hogy gondolkozzanak előadóművészeti alkotások keretében a keleti és nyugati társadalmak közti feszültségről.

A 2019/2020-as évadban továbbra is műsoron marad a társulat eddigi darabjai közül a Tisztasági Festés, a Védett férfiak kertje, az Emlékek klinikája, valamint a Cím nélkül – hajlék-kaland-játék.

Védett férfiak kertje / Fotó: Bartha Máté

Idén is folytatatódik a Kilépő fél óra levezetés címmel indított ambíciózus sorozat. A STEREO AKT előadásai után rendhagyó, szigorúan 30 perces, interaktív közönségtalálkozót tartanak, hogy a nézőknek és az alkotóknak is igény szerint lehetősége nyíljon reflektálni az előadások által felvetett kérdésekre.

A STEREO AKT folytatja továbbá Takeover címen megkezdett koncertsorozatát olyan elektronikus zenészek és előadók részvételével, akiket saját művészi tevékenységük mellett színházi-, tánc produkciók, performanszok zeneszerzőjeként, zenészeként is ismerhetünk.

Emlékek klinikája

A STEREO AKT állandó társulatának tagjai a 2019/2020-es évadban: Ásmány Zoltán, Bartha Márk, Borsos Luca, Göndör László, Julia Jakubowska, valamint Vass Imre.

A stábot Czvetkó Fruzsina, Irimiás Olga, Mayer Dániel és Tési Dóra alkotják.

A művészeti vezető: Boross Martin

STEREO AKT stábfotó

A STEREO AKT kortárs színházi alkotócsoport 2013. óta hoz létre esemény-szemléletű színházi előadásokat.

Ügyek mentén dolgozunk, és minden egyes ügy egy új összművészeti formációt hív életre. Számunkra a színház esemény, a néző résztvevő, az esemény lényege pedig a résztvevő valóságának és az alkotó fantáziavilágának találkozása. Közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményező előadásaink élménye a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszédéből születik meg” – vallja a STEREO AKT csapata, akik mottója is a nézőhöz szól: “légy jelen!”