Színházi nevelési előadások, pszichológiai témák – 90 előadást tervez a Láthatáron Csoport

2019 szeptember 20. péntek, 7:00

Közel kilencven előadást tervez a 2019/20-as évadra a Láthatáron Csoport. Novemberi bemutatójuk próbái már elkezdődtek.

Gyulay Eszter dramaturg és Tárnoki Márk rendező két hónapot dolgoztak a szövegkönyvön. A bemutató címe: Hagyaték, Martin Miller „A tehetséges gyermek igazi drámája” című könyve, valamint Alice Miller írásai alapján.

A nem hétköznapi anya-fiú reláció mozaikszerűen bontakozik ki előttünk: a világhírű pszichológus valósága ütközik egy titkok, elnyomás, bántalmazás, elhallgatások és hazugságok között élő, magányos fiú valóságával. Ebbe a sajátos anya-gyermek kapcsolatba Feuer Yvette és Rába Roland játékán keresztül nyerünk betekintést november 6-án 19 órakor, a Hold21 HPS KultSzalonban (Budapest, Hold u. 21.). A premier utáni első előadás időpontja november 7.

Rába Roland és Feuer Yvette

A következő tervezett bemutató februárban lesz: a Suli-Bulli munkacímű, részvételi színházi előadás, amelynek központi témája az iskolai erőszak. A Láthatáron Csoporttal régóta hasonlóan gondolkodó Horváth Kristóf írja, a rendező pedig a több filmjével is jelentős elismerést kivívó Császi Ádám lesz.

A gyermekelőadások közül a Banyamosoda című interaktív, zenés bábos előadás több alakalommal is megtekinthető az évadban, mellyel egy Nógrád megyei turné során többek között Lucfalvára is ellátogat a Láthatáron Csoport. Ezen kívül a Marczibányi Téri Művelődési Központban látható még október 8-án és november 12-én, míg október 12-én az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben.

Kiállok érted

A színházi nevelési irányt viszik tovább a középiskolás tanulóknak szóló Mianyánk, az Ablak, az Én Prométheuszra gondoltam és a Kiállok érted című produkciók, melyeket minden esetben feldolgozó foglalkozás kísér. A fiatalkori prostitúcióval foglalkozó, a KV Társulattal és a Névtelen Utak Alapítvánnyal közös Kiállok érted Romankovics Edit rendezése, mely idén az ORFK szervezésében valósul meg, és eljut húsz megyei központba. Szeptemberben a Nagyszakácsi Művelődési Házban, a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban, és Szigetváron a Vigadó Kulturális Központban tekinthető meg. Az Ablak című előadás (rendező: Bethlenfalvy Ádám), amely öt évad óta van műsoron, idén is elsősorban hátrányos helyzetű fiatalokhoz jut el országszerte.

Felnőtteknek szóló előadások az Én, te, mi, A megmentő és a Hagyaték című produkciók. Mindhárom előadás a család témáját járja körül, más-más megközelítésből és alaphelyzetből. Az Én, te, mi című komédia (rendező: Szabó Veronika) a Kugler Art Szalon és Galériában fog futni november 18-án és december 13-án. Ezt a részvételi színházi előadást Nagy Orsolya író-dramaturg alkotta meg, különböző, egybegyűjtött párkapcsolati élethelyzetek és a színészek improvizációja alapján. A Kincses Réka írásaiból született A megmentő (rendező: Szabó Veronika) című produkciót november 9-én az Itt és Most Közösségi Térben, november 12-én a Miskolci Nemzeti Színházban, november 13-án pedig a kassai Thália Színházban játssza majd a társulat. Egy egymástól eltávolodott testvérpár találkozását mutatja be, akik együtt bontják ki családjuk történetét, közös múltjukat, családon belüli szerepeiket, hogy a tragikomikus helyzetek során megkíséreljék elfogadni egymás különbözőségeit.

Banyamosoda

A megmentő inspirálta a Testvérképek elnevezésű színházi és társadalmi kutatási projektet, amelyből zenés felolvasó színházi műsor is született már Artner Szilvia szerkesztésében a Magvető Caféban. A szervezők célja testvértörténetek gyűjtése széles társadalmi merítésben, és a történetek elemzése révén többféle magyarországi családmodell megértése és megmutatása, további felolvasó estek, és várhatóan egy színházi előadás formájában. A projekt sikerét az is tükrözi, hogy október 11-én a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XXVI. Konferenciájára meghívást kapott az egyik felolvasóest.