Elindult a Classperimental nemzetközi workshop a Vígben

2019 szeptember 22. vasárnap, 9:06

Szeptember 21. és 29. között a Vígszínház immár második alkalommal rendezi meg a Classperimental nemzetközi workshopot fiatal rendezők számára. A szakmai kurzus vezetője Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója. Az Európai Színházi Unió támogatásával létrejött programon török, görög, olasz, román, ukrán és orosz alkotók vesznek részt.

Eszenyi Enikő / Fotó. Dömölky Dániel

Szakmai előadást tart Claudio Longhi, a Bolognai Művészeti Tanszék professzora, rendező és kurátor valamint Antal Csaba díszlettervező, az UTE saját jogú tagja. A Vígszínházat Vörös Róbert dramaturg, Csontos Balázs világítástervező, Vecsei Kinga Réta jelmeztervező, Mester Dávid zeneszerző, valamint Kopek Janka és Vecsei H. Miklós színművészek képviselik.

Eszenyi Enikő művészi képzése Csehov Sirályára épül. A tanítás során a fiatal rendezők átfogó képet kapnak a mű történelmi hátteréről, és Trepljov szemszögén keresztül vizsgálják és elemzik a világirodalom egyik legnagyobb művét. A workshop során jeleneteket rendeznek, ahol vígszínházi művészek segítik munkájukat.

A hat országot képviselő rendezők betekintést nyernek a vígszínházi alkotófolyamatokba, a színház mindennapjaiba. Az értékes gyakorlati tapasztalatok szerzése mellett megismerkednek a magyar színházi kultúrával is.