“Én végig Sztanyiszlavszkij vagyok” – Bánsági Ildikó válaszolt

2019 szeptember 23. hétfő, 8:15

Szeptember 19-én mutatták be a Nemzeti Színházban a Rocco és fivérei című darabot Vidnyánszky Attila rendezésében. A bemutató után az előadás Szentpétervárra indult, ez a darab képviseli ugyanis Magyarországot a Nemzetközi Színházi Olimpián. Bánsági Ildikót – aki a Parondi-fivérek édesanyját alakítja – a 061.hu kérdezte.

A 061.hu cikkéből:

Vidnyánszky Attila az Alain Delon főszereplésével 1960-ban bemutatott francia-olasz filmklasszikusból rendezett előadást, amely öt fiatalemberről, a Parondi-fivérekről szól. Bánsági Ildikó Rosaria Parondit, az édesanyát játssza a darabban. Mint mondta, a munka ezúttal eltért a megszokottól, a darab az utolsó pillanatig alakul.

Bánsági Ildikó / Fotó: Varga Imre

“Nem olyan, mint egy hagyományos próbafolyamat, ahol az utolsó tíz napban már egybemegyünk, és az ember a helyére kerül, hanem milliónyi impulzust kell felfogni minden nap, és megtalálni a végszókat. Lepkehálóval gyűjtöm a végszókat, nehogy lemaradjak” – fogalmazott a színésznő.

Vidnyánszky Attila másodpercre lebontva fölrakja a dolgot a színpadra. Rengeteget beszélgettünk, főleg a srácok, és aztán ebből a nagy halmazból rakja össze a darabot. Néha ad egy-egy instrukciót, hogy ez most például Sztanyiszlavszkij, bár hozzáteszem, én végig Sztanyiszlavszkij vagyok, ha ezt lehet mondani, nekem ő az alap. Szerintem ahhoz, hogy egy izmus felé elmenjen egy festő, előtte meg kell tudnia festeni egy lovat, ez tuti. És ha erre képes, akkor elmehet az izmusba” – mondta Bánsági Ildikó.

A teljes interjú itt olvasható.