„A Once/Egyszer… a zene hatalmáról szól” – Bemutatták a Tony-díjas musicalt a Madách Színházban

2019 szeptember 25. szerda, 15:45

Glen Hansard és Markéta Irglová musicaljének premierjét ünnepelte hétvégén a Madách Színház. Simon Boglárka, Tompos Kátya, Gubik Petra, Dolhai Attila és Zöld Csaba főszereplésével mutatták be a nyolcszoros Tony-díjas darabot, ami Szirtes Tamás rendező szerint valójában a zene hatalmáról szól.

Once/Egyszer… / Fotó: Madách színház

A 2007-es kultfilm nyomán, egy ír utcazenész és egy cseh lány szerelmének történetéből 2011-ben színpadi változat született és nagy sikert aratott világszerte. A musical szövegkönyvét Enda Walsh írta.

A new york-i bemutató tizenegy Tony-díj jelölést kapott és nyolcat el is nyert, köztük a legjobb Musical, legjobb Színész és legjobb szövegkönyv kategóriában. 2013-ban elnyerte a legjobb zenés színházi album Grammy-díját is.

Tompos Kátya és Dolhai Attila a Once/Egyszer… musicalben / Fotó: Madách színház

A londoni előadást hat kategóriában jelölték Laurence Olivier-díjra, ebből kettőt “zsebelt be”: a legjobb színésznő és a legkiemelkedőbb zene díját. A Once/Egyszer… most Budapestre érkezett.

A premier után Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója úgy fogalmazott: „tudtuk, hogy az előadás valójában a zene hatalmáról szól és azt, hogy ez a zene milyen erős közösségépítő és karakterformáló, magunk is átéltük a próbák során. A zene volt az, ami összehozta és megteremtette ezt az egymásra figyelő és vigyázó közösséget is.”

Gubik Petra és Dolhai Attila a Once/Egyszer… musicalben / Fotó: Madách színház

Szirtes Tamás hozzáfűzte: nagyszabású castingon találták meg a szereplőket, akik közül néhányan még soha nem játszottak a Madách Színházban.

„A legnagyobb élmény számomra az összmunka volt, ahogy valamennyi szekció és tár együtt dolgozott. Emocionális próbafolyamat áll mögöttünk, melyben nem volt egy rossz pillanat sem” – hangsúlyozta.

A premier után a főszereplő színészek is meséltek:

A történet főhőse egy dublini utcazenész srác, aki éppen az álmait készül feladni, amikor egy gyönyörű cseh lány érdeklődni kezd a szerelmes dalai iránt, és pozitív személyisége új perspektívát ad a zenésznek. Kölcsönös vonzalmukat beárnyékolják a múlt lezáratlan szerelmei, mégis, ez a valószerűtlen kapcsolat mélyebbnek és összetettebbnek bizonyul egy átlagos románcnál.

Simon Boglárka, Tompos Kátya, Gubik Petra, Dolhai Attila és Zöld Csaba mellett a musicalben Békefi Viktória, Szemerédi Bernadett, Balog Tímea, Pethő Dorottya, Fehér Adrienn, Sáfár Mónika, Csuha Lajos, Fillár István, Barát Attila, Lőrincz Sándor, Magyar Attila, Sándor Dávid, Borsányi Dániel, Sánta László, Krausz Gergő, Mező Zoltán, Csintalan Márk, Scheich Dávid, Némedi Árpád, Borbély Brigitta, Vincze Katalin is szerepel.

Zöld Csaba és Simon Boglárka a Once/Egyszer… musicalben / Fotó: Madách színház

Ahogy a film, úgy a musical zenéjét és szövegét is Glen Hansard és Markéta Irglová írta, és szerepel benne világhírű daluk, a Falling Slowly, amellyel 2008-ban az Oscar-díjat is elnyerték a legjobb eredeti dal kategóriában.