Hangyák a Margitszigeten – Interaktív előadás az ökofilozófia jegyében

2019 szeptember 26. csütörtök, 7:56

Október 5-én, a Margitszigeten látható a dán Secret Hotel interaktív Hangyák című előadása, ahol előadóművészet és természettudomány találkozik.

A hangyák életmódja, bámulatos építményei és közösségük sok hasonlóságot mutat az emberi társadalmakkal, így életük vizsgálata különleges kutatási hátteret biztosított a Secret Hotel alkotóinak és ötletgazdáinak, akik hanginstallációkkal teli programot készítettek a résztvevők számára. 

A néző társalkotója a folyamatnak, saját élményei és megélései mind szerves részét képezik az előadásnak, mely során nem csak passzív nézőként ülnek egy színpad előtt, hanem a természetben tapinthatnak és ízlelhetnek is adott pillanatokban. Az előadás fontos része, hogy a néző egyenrangú az előadókkal, jelenléte és részvétele aktívan befolyásolja az előadást.

A 90 perces produkció során megtapasztalható, milyen az élet a Földön az egyik legkisebb és legősibb rovar szemszögéből.


Nem kell mást tenni, csak csatlakozni és együtt sétálni az előadás többi résztvevőjével a Margitszigeten.

A Secret Hotel társulatát Christine Fentz és Synne Behrndt alapították 1999-ben Aarhusban, Dániában. A Secret Hotel társulatának egyik fő mozgatórugója, hogy részvételi alapon műveljék előadóművészetüket.

Saját előadásaikat egy titkokkal teli hotelhez hasonlítják, melyben különböző, megismerhető terek rejlenek, csak be kell nyitni a megfelelő ajtón.

Az Ants/Hangyák című előadásuk alkotásánál is fontos volt, hogy a figyelem központjában a környezet álljon. Az ember és környezete téma most több előadásukban is megjelenik, akár csak a magyar művészekkel együtt készülő Beeezzz/Méhek.

A társulat művészei szakmai tanácsadókkal együtt gondolkodnak a körülöttünk lévő világ és az ember kapcsolatán.

Alkotásaikat a mélyökológia, az ökofilozófia egyik irányzata itatja át, amely a természet önértékét, a létezők egyenjogúságát és egymásra utaltságát hangsúlyozza.

Az irányzat célja az is, hogy mindenki által közösen elfogadható elméleti keretekkel alapozza meg és fogja meg az egymástól eltérő világnézetek képviselőit, az ebből kiinduló cselekvés érdekében.

Vandringsforelæsning om myrer Botanisk Have arrangeret i forbindelse med festivalen Hearts and Minds af Folkeuniversitetet i Aarhus

A természet közeliségből adódóan az előadás hely specifikus. Budapesten a Margitsziget ad teret a produkciónak, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad találkozási ponttal.

Október 5-én 11 órakor a szakmai közönséget várják az alkotók, 14:00 órakor pedig a nagyközönségre számára is nyilvános előadásra kerül sor.  

Jegyet a következő linken lehet venni:
https://www.facebook.com/events/2218035064968989/