Fülledt vallomások, titkos levélrészletek és ikonikus dalok a szerelemről

2019 szeptember 30. hétfő, 13:44

A Borítékolható szerelem című előadásban Nyáry Krisztián és Náray Erika olyan híres párok levelezéséből szemezget – megtűzdelve oda illő dalokkal és élőzenei kísérettel – mint például Örkény és Nagy Angéla, Krúdy és számtalan szerelme, Mikszáth és Mauks Ilona, vagy talán a leghíresebb, Ady és Léda.

Szerelmes levelet mindenki írt már. S ez a tény önmagában cáfolja azt a tézist, hogy érzelmekről írni olyan nehéz dolog, hogy a legtöbb embernek egyszerűen nem megy. Úgy tűnik, a szerelem eufóriája felszabadítja az írást fékező gátlásokat.

A magánlevél nem műalkotás, mint egy kiadásra szánt elbeszélés. Címzettje nem az olvasó, hanem a szerelmes társ. Mégis: alig találunk olyat az ismert művészek vagy fontos történelmi szereplők levelei között, ahol ne éreznénk, hogy ránk, késői korok olvasóira is gondolt a szerzője. Ezeket a leveleket azért tudjuk elolvasni, mert íróik vagy címzettjeik azt akarták, hogy fennmaradjanak.

Nyáry Krisztián tavaly megjelent „Írjál és szeressél” című könyvében 125, a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes levelei és azok keletkezésének történetei kaptak helyet. Ezekből válogatva született meg a Borítékolható szerelem című előadás, amelyben Nyáry Krisztián és Náray Erika olyan híres párok levelezéséből szemezget – megtűzdelve oda illő dalokkal – mint például Örkény és Nagy Angéla, Krúdy és számtalan szerelme, Mikszáth és Mauks Ilona, vagy talán a leghíresebb, Ady és Léda. A darabot három fantasztikus zenész kíséri.

Az eddig egyetlen alkalommal a Zsidó Művészeti Napokon játszott előadás színházi elemekkel színesítve, október 11-től az Orfeumban talál otthonra, ahol a komplex élményt nyújtó vacsoraszínházi műfajt kedvelő színház rajongó közönség találkozhat vele hónapról hónapra. 

A kultúra és a kényelem találkozik az Orfeumban minden vacsoraszínházi esten. A vendégeket elegánsan megterített asztalhoz kísérik, a hely intim hangulata meghitt beszélgetésre hív. Az első felvonás előtt felszolgált előételnek köszönhetően a kezdést jelző szignál már nem üres gyomrú vendégeknek jelez. A két felvonás között a halk léptű személyzet sürög-forog az asztalok között és teríti ki a főételt és kihozza az italokat. A darab végén semmi sem sürget, az asztaltársasággal beszélgetve, kényelmesen, a látottakat emésztgetve lehet elfogyasztani a desszertet. A kényelem jegyében a 3-fogásos vacsora árát a jegyár már tartalmazza.

Jegyet online ide kattintva vásárolhat.