“STAFÉTA-győztesnek lenni brandet jelen”

2019 október 01. kedd, 12:42

A Színházak Éjszakáján a Jurányi Inkubátorház Laborjában másfél órás rendhagyó beszélgetés zajlott: a negyedik STAFÉTA pályázat nyerteseit motivációkról, a megvalósulás részleteiről kérdezte Kutszegi Csaba.

A Kútszéli Stílus beszámolójából:

Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága idén összesen 40.000.000 Ft-tal támogatta kiemelt (néptánc és cirkuszművészet) és egyéb (prózai színház, táncelőadás) kategóriában a nyerteseket, tíz projektet. A nyertesek Budapest különböző frekventált színházi, táncos, cirkuszi előadóhelyein az együttműködések alapján lehetőséget kapnak a produkció megvalósítására, műsorra tűzésére és műsoron tartására.

 Az egyes projekteket alaposan körbe járó mikro-beszélgetések hét pályaművet érintettek. Hárman sajnos még képviselők által sem tudtak jelen lenni, hiányérzetet teremtve. Hagyomány és megújulás, férfi – nő, tánc – próza, néptánc – kortárs tánc fogalompárok mentén láncszerűen kapcsolódtak egymáshoz a beszélgetések az egymást is kíváncsian hallgató résztvevők között. A műfajában oly különböző projektek a sokszínűség jegyében jutottak érvényhez.

 A délután felvezetéseként ifj. Zsuráfszky Zoltán és táncpartnere-felesége negyedórás, ősi, gyimesi anyagot is felvonultató részletet mutatott be. A férfialak szuggesztív jelenlétét a női figura visszafogott nyugalma egyensúlyozta. A színen a jelenet háromnegyedében csak a zaklatott, megnyugodni nem tudó férfi volt látható, a gondjára gyógyírt adó, megnyugtató nő csak a lezárást jelentette. Fekete kosztümjük méltóságteljességet árasztott. Remek illusztrálása volt ez az egyik kiemelt kategória, a néptáncot fókuszba helyező vagy néptánc alapú produkciók két nyertesével való beszélgetésnekAppelshoffer János pályaművéről társalkotója, Rémi Tünde beszélt. Az Ott se lészen megállásom című, a Betyárvilág alcímet viselő néptánc-mű a férfilélek archaikus mélyére vezet majd el minket. Ifj. Zsuráfszky Zoltán pályaműve, a Köszörüljük a csorbát Kutszegi Csaba társalkotásával készül. Kortárs felfogású néptánc produkció várható, melyről a közreműködők ügyesen csak sejtetéseket hoztak nyilvánosságra. A koreográfus szívesen beszélt a néptánc autentikus változatáról és műfajokon átívelő kísérleteiről, saját fogékonyságáról az állandó megújulásra.

A másik kiemelt kategóriában, a cirkuszművészeti és a cirkuszművészetet valamely társművészettel kombináló produkciókéban szintén két győztest hirdettek. Pál Dániel Levente a Szent Boszorkány című projektje (melyet Kalmár Ákossal együtt jegyez) kapcsán arról is beszélt, hogy egyáltalán mi a szerepe a dramaturgnak a cirkusz műfajában. Élvezetes előadásából többet meg lehetett tudni arról, hogy milyen átalakulásokat okoz az állatszámok megszüntetése, milyen a cirkusz működésének szervezeti felépítése, hogy történetileg hogyan alakultak a cirkuszokban az egyes zsánerszámok, és hogy előadásukban kísérletet tesznek az egyes képeket, számokat összefűző narratíva megjelenítésére. A cirkusz kategória másik győztese A hét törpe című, felnőtteknek szóló Hófehérke-történet, melyet Makra Viktória rendez majd. A darabban különös szerepet kap a bohóc mint jelenség. Ezt Szabó Veronikától, a bohóc műfajáról külföldön sokat tanult művésztől hallhattuk, aki a darab szereplője és egyben a projekt képviselője volt a délutánon.

FOLYTATÁST ITT TALÁL!