“Beszélni nehéz!” – Ságodi Gabriella beszédtanár tart ingyenes előadást a Színművészetin

2019 október 03. csütörtök, 14:11

A nagy kampusz projekt címen a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tart előadást október 8-án, 19 órakor Ságodi Gabriella beszédtanár.

Beszélni nehéz? Beszélni nehéz! – A Beszéd egy mindenki által használt kommunikációs tevékenység, egy kora gyerekkorban kialakult automatikus cselekvés.

És itt a „tevékenység” és a „cselekvés” a hangsúlyos!

Reggel gondosan kiválasztjuk az évszakhoz, aznapi terveinkhez, hangulatunkhoz illő ruházatot. A beszédre azonban nem figyelünk, hisz beszélni mindenki tud.

Kivéve persze, ha úgy érezzük, valami baj van. Baj a saját beszédünkkel, vagy még inkább másokéval. Nem értjük, amit hallunk, vagy csak úgy véljük, valaki bántóan rosszul beszél.

De beszélni nehéz ám!

Erről szól az a másfél óra, amit Ságodi Gabriellával tölthetünk el a Tudor-Villában..

A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel! 

Ságodi Gabriella a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, beszédtanár. 1981-ben kezdett tanítani az SzFE-n, 30 évet tanított az ELTE média tanszékén. 1997 óta dolgozott az RTL Klub Hírigazgatóságán, a riporterek és a műsorvezetők beszédének karbantartása volt a feladata.

„Az lenne a gyönyörű, ha mindenki szépen beszélne, és tényleg komolyan vennénk ezt a magyar nyelvet. De legalább azok az emberek beszéljenek szépen, akik pénzt kapnak azért, hogy beszélnek. Minél kevésbé míves az a dolog, amit csinálunk, annál fontosabb, hogy jó legyen a beszéd. Itt a mívest ne úgy értse, hogy nem profi, hanem hogy minél bulvárabb a dolog. Azt gondolom, a Való Világ kommentátorának kell ma Magyarországon a legjobban beszélni, mert annyira nézett a műsor; és nagyon sok ember, aki azt nézi, az csak azt nézi” – fogalmazta meg egy interjúban Ságodi Gabriella.